Pluimveehouderij

Nieuws 3578 x bekeken 2 reacties

Van Dam: pluimveeslachterijen schieten tekort

Pluimveeslachterijen leven regels onvoldoende na. Bij 58% van de controles moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit corrigerend optreden, zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Van Dam werd dinsdag in de Tweede Kamer aan de tand gevoeld over de naleving van de hygiëneregels in pluimveeslachterijen. Aanleiding was de openbaarmaking van inspectierapporten van de NVWA bij Gelderse slachterijen door Omroep Gelderland.

Volgens Van Dam is duidelijk dat slachterijen onvoldoende hun verantwoordelijkheid nemen. Hij ging niet mee in de kritiek van onder anderen SP'er Henk van Gerven dat het toezicht door de NVWA tekortschiet. Van Dam toonde zich blij met de steun van de Tweede Kamer om de controles op peil te houden of te intensiveren. "Dat is wel eens anders geweest in dit huis."

Volgens Van Dam is duidelijk dat slachterijen onvoldoende hun verantwoordelijkheid nemen. Hij ging niet mee in de kritiek van onder anderen SP'er Henk van Gerven dat het toezicht door de NVWA tekortschiet.

Uitkomsten controles op slachterijen openbaar

De staatssecretaris zegde toe begin volgend jaar meer gegevens over de controles op pluimveeslachterijen openbaar te maken.

PvdA-woordvoerder onwel tijdens debat

Het korte debatje over de hygiëne in pluimveeslachterijen kwam abrupt tot een einde toen PvdA-woordvoerder Sjoera Dikkers onwel werd, terwijl ze vragen stelde aan de staatssecretaris. Dikkers kon na enkele minuten, ondersteund door bedrijfshulpverleners en haar echtgenoot Jeroen Recourt, de vergaderzaal lopend verlaten.

Laatste reacties

 • R. B.

  En die slagers altijd maar naar de mesters wijzen dat die het niet goed doen.

 • alco1

  "Is overal hetzelfde.
  Waar gewerkt wordt vallen spaanders.
  Maw. Iets in een kwaad daglicht stellen is zo gemakkelijk.
  We moeten nu ook eens de discussie over de kunstgras velden volgen en vooral hoe dat de wereld in komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.