Pluimveehouderij

Nieuws

Nieuwe Coryza-uitbraken in het zuiden

In het zuiden van Nederland zijn bij pluimvee 4 nieuwe besmettingen van Coryza, oftewel Acute Snot, vastgesteld over een periode van 2 maanden.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

In drie gevallen gaat het om hobbypluimvee, één besmetting is op een commercieel pluimveebedrijf. Het commerciële bedrijf ligt volgens Avined in postcodegebied 60 (dat een deel van noordelijk Limburg en het oosten van Noord-Brabant bestrijkt). De besmettingen bij hobbypluimvee zijn in Noord-Brabant. Nadere details maakt de GD niet bekend.

Nieuwe Coryza-uitbraken in het zuiden

Strikte hygiënemaatregelen handhaven

Omdat Coryza zeer besmettelijk is waarschuwt de GD pluimveehouders om strikte hygiënemaatregelen te handhaven om verspreiding te voorkomen. Avined waarschuwt pluimveebedrijven (met name ook in de regio waar de nieuwe besmettingen zijn geconstateerd) zeer kritisch te zijn op wie er in de stal komt, het schone/vuile-weg-principe zorgvuldig toe te passen en op te letten met erfbetreders, zeker wanneer zij ook in contact komen met hobbymatig gehouden pluimvee. Van hobbypluimvee is bekend dat veel dieren met Coryza besmet zijn.

Nadere informatie om met de pluimveesector te delen ontvangt Avined alleen van de GD als de pluimveehouder hier toestemming voor geeft, wat bij de recente uitbraak tot nu toe niet het geval is. Wel is er intensief contact met het pluimveebedrijf om te voorkomen dat er verdere verspreiding plaatsvindt, zegt Avined-beleidsmedewerker Alex Spieker.

Dit voorjaar waren er ook al 8 gevallen van Coryza in Nederland. België meldde in augustus één besmetting in de regio Antwerpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.