Pluimveehouderij

Nieuws 2079 x bekeken

Nepluvi betreurt iedere overtreding

De Nederlandse Pluimvee verwerkende Industrie (Nepluvi) betreurt iedere overtreding die wordt geconstateerd door de NVWA. “Dat willen we niet”, zegt Peter Vesseur, algemeen secretaris van Nepluvi.

Aanleiding vormt het nieuws van Omroep Gelderland dat Gelderse kippenslachters ‘de boel niet op orde hebben’. De regionale omroep heeft via de Wet openbaarheid bestuur rapporten van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in handen waaruit blijkt dat pluimveevleesverwerkers ‘stelselmatig grote overtredingen’ begaan. Een aantal voorbeelden: gevallen kippenvlees wordt opgeraapt en gaat mee in productie, het salmonella-onderzoek is niet in orde, vlees is bevuild met poep en vrachtwagens zijn overbeladen. De NVWA waarschuwt wel, maar grijpt niet in, schrijft Omroep Gelderland.

De overtredingen hebben betrekking op een periode van 6 jaar, waarin 1 miljard kippen zijn geslacht, reageert Nepluvi. Niettemin betreurt de belangenbehartiger iedere overtreding, staat in hun reactie.

Nepluvi: constant werken aan verbetering

Vesseur laat weten dat er geen spoedoverleg komt naar aanleiding van het nieuws dat Omroep Gelderland naar buiten bracht. Nepluvi werkt constant aan verbetering van de werkwijze en producten, zegt Vesseur.

Om overbelading te voorkomen is een belangrijke rol voor de pluimveehouder weggelegd, reageert Vesseur. Hij moet het juiste aantal dieren opgeven bij de slachterij en een goede inschatting maken van het aflevergewicht, zodat er voldoende vrachtwagens zijn om de kippen te laden.

Volgens Nepluvi is het ook mogelijk dat in een vroeg stadium van de productie iets afwijkends wordt gevonden, dat later alsnog wordt hersteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.