Foto: Anne van der Woude PluimveeNieuws

5% minder asbestdaken in pluimveehouderij

In 2015 is het aandeel asbestdaken op pluimveestallen met 5% gedaald naar 66%.

Dat vertelde Arjan Mark den Boer van Falk bouwsystemen op een symposium op de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) in Hardenberg.

Volgens de verkoper van Falk is de afname van 5% in één jaar tijd een flinke stap, wetende dat in heel Nederland 80 tot 90 miljoen vierkante meter aan asbestgolfplaten op stallen ligt.

In de varkenshouderij is het de laatste jaren veel minder hard gegaan met de vervanging van daken. Dat komt volgens den Boer door de slechte financiële situatie in deze sector. Volgens de verkoper van bouwmaterialen is het wel belangrijk dat varkenshouders hiermee aan de slag gaan. “Het vervangen van een dak is een enorme investering. Het is daarom beter om het gespreid te doen. Uiteindelijk moet het toch.”

Kostenpost van €35.000

Bovendien verwacht de adviseur dat de beschikbare subsidie voor sanering eerder minder dan meer wordt. Voor het vervangen van een dak op een stal van 1.000 vierkante meter moet een varkenshouder volgens den Boer snel rekenen met een kostenpost van €35.000.

Verder adviseerde hij ondernemers ook te kijken naar de mogelijkheden van de Energie Investerings Aftrek (EIA). Daar kan aanspraak op worden gemaakt als het nieuwe dak een hoge isolatiewaarde heeft.

Geen vlees meer produceren onder asbestdak

Verder sprak den Boer een verwachting uit dat ketenpartijen op termijn ook gaan verbieden dat er vlees wordt geproduceerd onder een asbestdak. Daarbij noemde hij onder andere het sterrensysteem van de dierenbescherming. Eenzelfde ontwikkeling voorziet hij in andere sectoren.

Beheer
WP Admin