Pluimveehouderij

Nieuws

Protest tegen dodingsmethode kalkoenen VS

De dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) protesteert tegen de methode die deze maand is ingezet in de Verenigde Staten om dieren te ruimen vanwege vogelgriep.

Daarbij werden kippen en kalkoenen gedood door eerst het ventilatiesysteem uit te schakelen, waarna de temperatuur in de stal verhoogd werd. Het CIWF Nederland noemt het onvoorstelbaar wreed hoe de Verenigde Staten handelt, en roept mensen op via hun website een protestmail te sturen naar het Amerikaanse ministerie van landbouw, USDA. Ook Amerikaanse dierenwelzijnsorganisaties zijn kritisch over de methode, die USDA afgelopen najaar goedkeurde als noodmaatregel bij vogelgriepuitbraken.

Ruimingscapaciteit bij vorige uitbraak onvoldoende

De noodmaatregel werd ingesteld omdat de ruimingscapaciteit bij de grote vogelgriepepidemie in het voorjaar van 2015 onvoldoende bleek. Hierdoor duurde het dagen tot zelfs weken voordat alle besmette dieren geruimd konden worden, waardoor het virus zich door een aantal zeer pluimveerijke staten als een lopend vuurtje verspreidde. Bij de uitbraken afgelopen maand werd de methode ingezet omdat het euthanaseren middels schuim vanwege de lage temperaturen voor problemen zorgde volgens de Amerikaanse agrarische nieuwssite Wattagnet.

Kalkoenen besmet in Indiana

In de Amerikaanse staat Indiana werd half januari hoogpathogene vogelgriep van het type H7N8 geconstateerd op een kalkoenbedrijf. Op 8 andere bedrijven in de omgeving werd laagpathogene vogelgriep van hetzelfde type vastgesteld. Van het tiende bedrijf dat geruimd werd is alleen bekend dat er een H7-virus is aangetroffen. In totaal werden 258.000 kalkoenen geruimd. Daarnaast werd een leghennenstal met ruim 156.000 kippen preventief geruimd, omdat deze dicht naast een besmette kalkoenstal stond.

Of registreer je om te kunnen reageren.