Pluimveehouderij

Nieuws 3366 x bekeken 2 reacties

Pluimveehouders in 2015 beter af dan in 2014

Vleeskuiken- en legkippenbedrijven behaalden vorig jaar meer bruto marge dan in 2014. Dit blijkt uit berekeningen die het vakblad Pluimveehouderij elke maand publiceert.

De bruto marge voor witte kooikippen en bruine scharrelhennen was vorig jaar meer dan anderhalf keer het langjarig gemiddelde van 2006 tot en met 2014. Voor vleeskuikens was de bruto marge net iets minder dan anderhalf keer het langjarig gemiddelde. Dit blijkt uit berekeningen van het vakblad Pluimveehouderij.

Nieuw record

De 41,1 cent bruto marge per afgeleverd vleeskuiken gemiddeld in 2015 is een nieuw record sinds Pluimveehouderij in 2006 met deze berekening startte. En dat terwijl in 2014 ook al een nieuw record werd gevestigd met 39,4 cent. Vorig jaar was de slachtopbrengst, die aan het eind van het jaar flink daalde, 6,6 cent lager dan in 2014. Hiertegenover stond dat de voerkosten 9,5 cent lager waren dan in 2014.

De bruto marge, opgebouwd uit slachtopbrengst minus voerkosten en aankoop eendagskuiken, was vorig jaar 1,7 cent hoger dan in 2014 en bleef 12,4 cent boven het langjarig gemiddelde van 28,7 cent.

Legkippen flink in de plus

Voor legkippenhouders was 2014 volgens de berekeningen financieel een prima jaar, veel beter dan in 2014 en zeker beter dan in 2013 toen de bruto marge met rode cijfers werd geschreven. Records werden echter niet gebroken. De 41,2 cent bruto marge per witte kooikip gemiddeld per maand, was bijna twee keer zo hoog als in 2014 (21,0 cent), gelijk aan de bruto marge in 2007, maar minder dan in de topjaren 2009 (50,5 cent) en 2012 (58,0 cent). De 53,0 cent bruto marge per bruine scharrelhen gemiddeld per maand, was bijna drie keer zoveel als in 2014 (19,2 cent), bijna net zo veel als in 2010 (54,3 cent), maar bleef meer dan twee dubbeltjes af van het record in 2009 (76,9 cent).

Bruto marge

De bruto marge bestaat uit de opbrengstcomponenten eieren en uitgelegde legkip en de kostenfactoren voer en aanschaf van de jonge hen. Andere kosten zoals die van huisvesting, gezondheidszorg, energie, arbeid, rente, vangen en laden, mestafzet, verzekeringen, afschrijvingen moeten nog van de bruto marge af.

De hogere bruto marge vorig jaar was vooral het gevolg van de hogere eierprijs en daardoor een hogere opbrengst van de eieren. Alleen in 2009 en 2012 waren de eierprijzen hoger. In 2009 viel dat samen met lagere dan gemiddelde voerkosten, terwijl in 2012 het voer pittig was geprijsd. Vorig jaar leverde de iets lagere LEI-voerprijs voor legmeel enkele centen meer marge per kip op.

Laatste reacties

  • groot boerdam

    Waarom moet dit wereld kundig gemaakt worden!
    Meneer Bijleveld uw salaris staat toch ook niet op deze site?
    Redelijk verdienen maar pluimveerechten voor 15,50€ aangekocht dan moet je toch ook verdienen kosten zijn hoog!

  • Koen Franken

    Men vergeet even te vermelden de hoge leasekosten van dit jaar . Diegene die daar mee te maken hebben gehad zijn al hun verdiensten in een keer kwijt aan die leasekosten dit jaar , m.a.w een geheel vertekend beeld .

Of registreer je om te kunnen reageren.