Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Platform Hele Snavels ontbonden

Het Platform Hele Snavels is ter ziele. De deelnemers uit de pluimveekolom zagen elkaar als concurrenten, waardoor kennis delen lastig werd.

Het 'Platform hele snavels' is ontbonden. De commerciële belangen van de deelnemers aan het platform bleken te groot om kennis over het houden van (opfok)hennen met onbehandelde snavels met elkaar te delen. De initiatiefnemers, Frank Rooijakkers van Vitelia Voeders en Rob Vriens van Dierenartspraktijk Ysselsteyn, zijn teleurgesteld.

Het platform kende ongeveer 25 deelnemers, werkzaam bij dierenartspraktijken, voerbedrijven, broederijen/opfokorganisaties, fokkerijen, premixleveranciers, stalinrichters en eierhandelaren. Ook zaten er enkele pluimveehouders bij.

Gangbaar kippen houden zonder snavelbehandeling 'uitdaging'

Rooijakkers over het nut van het platform: "Kippen houden in gangbare systemen met negen kippen per vierkante meter, zonder snavelbehandeling, is een grote uitdaging. Door via het platform kennis uit te wisselen zou niet iedereen zelf het wiel te hoeven uit te vinden. We hoopten en verwachtten met het platform sneller tot een totaaloplossing te komen.''

Het platform is na de startbijeenkomst in april 2015 drie keer bijeen geweest. Voor de vierde bijeenkomst in november meldden steeds meer deelnemers zich af. Toen is besloten de stekker eruit te trekken, zo is nu bekend geworden.

Deelnemers platform zagen elkaar als concurrenten

Volgens Rooijakkers zagen de deelnemers elkaar (steeds meer) als concurrenten en hadden de meesten het idee verder te zijn met en meer kennis te hebben over het houden van (opfok)hennen met intacte snavels dan andere deelnemers. "Kennis uitwisselen binnen het platform werd gevoeld als de concurrent vooruit helpen.'' Commercieel was het voor veel deelnemers niet aantrekkelijk om door te gaan. "Het commerciële belang was groter dan het sectorbelang.''
Volgens Rooijakkers waren veel deelnemers verrast dat de commerciële druk zo groot bleek te zijn.

Bedoeling was kennis breed delen in pluimveesector

Bij de opstart was het de bedoeling dat de kennis binnen het platform sectorbreed zou worden gedeeld, maar over de wijze waarop en wanneer de kennis naar buiten zou worden gebracht, was geen overeenstemming onder de deelnemers.

Praktijkmonitoring: twee projecten in pluimveehouderij
Binnen de pluimveesector lopen nog twee zogenoemde Praktijkmonitoringsprojecten, de ene bij (opfok)leghennen, de andere bij (opfok)vleeskuikenouderdieren. Het doel van deze projecten, opgezet op verzoek van de Stuurgroep Ingrepen, is tweeledig:
1. Enerzijds wordt informatie verzameld over het houden van onbehandelde dieren, zodat het management geoptimaliseerd kan worden en mogelijke schade aan de dieren geminimaliseerd.
2. Anderzijds is de informatie te gebruiken in het evaluatie-overleg met de staatssecretaris van Economische Zaken, in 2017, over het effect van het weglaten van ingrepen.

Eén reactie

  • pieterfranken1

    Erg jammer. Voor de sector als geheel en voor de individuele pluimveehouder

Of registreer je om te kunnen reageren.