Pluimveehouderij

Nieuws 7 reacties

Opnieuw Europese lening voor Oekraïens megapluimveebedrijf

De Oekraïense pluimvee-integratie MHP krijgt opnieuw een lening van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), ter waarde van 85 miljoen in Amerikaanse dollars (omgerekend ruim 78 miljoen euro). Het bedrijf wil hiermee haar graan- en diervoedertak verder ontwikkelen.

Nederland onthield zich van stemming bij het goedkeuren van de nieuwe lening. Verdere informatie over de stemming en discussie over de miljoenenlening ontbreekt: de bijeenkomst was vertrouwelijk. De miljoenenleningen van Europees geld aan de gigantische Oekraïense pluimvee-integratie zijn in Nederland omstreden. De Tweede Kamer riep dit najaar het kabinet middels een motie op de lening niet goed te keuren, omdat MHP niet zou produceren volgens de binnen de Europese Unie geldende normen terwijl het wel pluimveevlees naar de EU exporteert, wat tot een ongelijk speelveld leidt.

Pluimveevlees

In de afgelopen jaren leende MHP volgens de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen voor €0,5 miljard van internationale ontwikkelingsbanken, waaronder naast de EBRD ook de Europese Investeringsbank. Het bedrijf is uitgegroeid tot één van de grootste pluimveeverwerkers binnen Europa. In 2014 werd 546.500 ton pluimveevlees geproduceerd, meer dan de helft van de totale Nederlandse productie.

Bedrijfsondersteuning

EBRD-directeur Agribusiness, Gilles Mettetal, noemt de landbouwsector de motor van de Oekraïense economie. Als belangrijke investeerder in de Oekraïense landbouwsector vindt de bank het belangrijk om bedrijven te ondersteunen die onder de moeilijke omstandigheden in Oekraïne willen uitbreiden, aldus Mettetal. Met de lening gaat de MHP Group een nieuwe sojaverwerkende fabriek opzetten en moderne landbouwmachines aanschaffen volgens de EBRD.

Laatste reacties

 • kippenkop

  Dat gaat hardstike goed jongens ,die mensen moeten ook een beetje goed kunnen leven, gaan wij wel hout hakken

 • zon

  In Brussel zit ook al zo'n nepparlement.

 • agratax(1)

  Ik gun de directei best een nieuwe 4WD van Duitse makelij en een bad met gouden kranen. De hardwerkende Orkrainer zal weinig beter worden van deze miljoenen input. Als deze kippenproductie zo enorm rendabel is dan zou dit bedrijf zonder deze nieuwe input moeten kunnen uitbreiden. We praten over een investering van 10 % van het kapitaal dit moet toch in de enkele jaren dat ze draaien wel bespaard zijn. Is dit niet zo dan is er iets niet goed binnen de bedrijfstak of het finaciele beleid.

 • Eierboer Zuid

  Toch even opmerken dat de EBRD geen orgaan is van de Europese Unie. Ook de VS, Canada, Mexico, Zuid-Korea, Marokko, Israël, Australië, Nieuw-Zeeland en Turkije behoren tot de leden die leningen financeren. De naam is dus enigszins misleidend. Desondanks ben ik het eens met de opmerkingen hierboven : de Europese Unie is immers ook lid van de EBRD en financiert op die manier bedrijven die onze eigen bedrijven op een oneerlijke wijze concurrentie aandoen. Dat is onaanvaardbaar.

 • Farmer4life2

  Prima bedrijf om lokaal kippen vlees af te zetten. Moet je niet willen dat ze exporteren.

 • Poolse pluimveehouder

  Weer maximale woordspelerij. Staat Oekraiense landbouwsector, lees Oekraiense Oligarch. Volgens mij bestaat een sektor niet uit een rijk persoon waar duizenden anderen voor een hongerloontje voor moeten werken.
  Als het bij meneer de Oligarch regent zal het bij enkele andere in de EBRD wel druppelen denk ik.

 • Jan Veltkamp

  Hoe kunnen jullie dat nou zeggen. In de Oekraine is geen corruptie, dat zit verderop in Rusland.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.