Pluimveehouderij

Nieuws 3753 x bekeken

'Nog maanden voordat Franse vogelgriep uitgeroeid is'

Het Franse ministerie van landbouw verwacht dat het nog drie tot zes maanden zal duren voordat de in het zuidwesten rondwarende hoogpathogene vogelgriep volledig uitgeroeid is.

Dat staat in een presentatie die maandag werd gehouden tijdens een bijeenkomst van de commissie Diergezondheid en Dierenwelzijn in Brussel, onderdeel van het permanente comité voor planten, dieren, voedsel en diervoeders (SCPAFF).

De Europese organisatie voor pluimveeverwerkers Avec meldt dat nieuwe maatregelen om de ziekte te bestrijden, vanuit Frankrijk verwacht kunnen worden betreffende de restrictiezones. Dat zou kunnen gaan om het preventief ruimen van een groot gebied, volgens de Franse krant SudOuest. In de grote restrictiezone die in het zuidwesten is ingesteld, bevindt zich bijna 70% van de foie gras-productie, zo blijkt uit de presentatie van het SCPAFF. De meeste kippenbedrijven zijn noordelijker gesitueerd. In de restrictiezone bevindt zich 14% van het totaal aantal kippenbedrijven dat Frankrijk telt.

Vertrouwen in de aanpak gevraagd

Volgens Avec is de Europese Commissie zich bewust van de kritieke situatie in Frankrijk en de potentiële impact voor de rest van de Europese Unie. Gevraagd wordt om vertrouwen in de aanpak, omdat wantrouwen niet alleen de interne handel in pluimveeproducten binnen de EU zou kunnen schaden, maar ook de houding van derde landen tegenover de regionalisatie die Frankrijk heeft ingesteld en regionalisatie die andere lidstaten in de toekomst zouden kunnen toepassen.

Zwakke schakels

Het Franse ministerie heeft de risicofactoren voor verspreiding van het virus geanalyseerd, en noemt de biosecurity in de eendenmesterij zwak. Zwakke schakels zijn onder andere het reinigen en ontsmetten van bedrijven en transporten en het toepassen van biosecurity door mensen op de bedrijven.

Hoger in de keten zou de hygiënestatus beter voor elkaar zijn, maar ook bij de eendenvermeerderaars is volgens het ministerie winst te behalen, door het invoeren van reguliere controles bij broederijen. Op bedrijven met kippen lijkt de biosecurity voldoende, wat ook blijkt uit de lijst van getroffen bedrijven, die vooral bestaat uit (al dan niet gemengde) bedrijven met watervogels.

Of registreer je om te kunnen reageren.