Pluimveehouderij

Nieuws

Minderheidsbelang Hendrix Genetics in Vepymo

Fokbedrijf Hendrix Genetics neemt een minderheidsbelang van 20% in broederij/opfokorganisatie Vepymo in Poppel (België). Beide bedrijven hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend.

Hiermee verstevigen ze de samenwerking op het gebied van fokkerij en distributie van de legkippenmerken Isa Bruin, Bovans Bruin en Dekalb Wit. "Onze samenwerking was altijd al uitstekend en wordt door deze strategische samenwerking alleen nog maar hechter", zegt Servé Hermans, directeur van de Business Unit leghennen van Hendrix Genetics, in een persbericht.

Daarin zegt Hans Pyfferoen, bestuurder van Vepymo: "Door deze stap bestaat er nu 100% duidelijkheid voor onze afnemers en medewerkers, dat Vepymo een belangrijke schakel is en blijft tussen de fokkerij en de pluimveehouders in Noordwest Europa."

Verticale consolidatie

Vorig jaar werd bekend dat Hendrix Genetics zijn wereldwijde groei in vijf jaar wil verdubbelen en dat verticale consolidatie een van de mogelijkheden is om deze groeidoelstelling te realiseren. Van verticale consolidatie is sprake wanneer het fokbedrijf zich verder in de afzetketen gaat bewegen, door middel van distributie-activiteiten. In geselecteerde markten gebeurt dit al langer. De dochterbedrijven ISA (gespecialiseerd in leghennen) en Hybrid (gespecialiseerd in kalkoenen) nemen productiebedrijven en broederijen over en worden zelf (mede-)verantwoordelijk voor de afzet van moederdieren en eindproducten.

De Belgische broederij en opfokorganisatie Vepymo is opgericht in 2001. Het is een samenwerking tussen de families Pyfferoen, Moonen en Destrooper. Vepymo is exclusief distributeur van Hendrix Genetics voor de merken Isa, Bovans en Dekalb. Het bedrijf levert 17-weekse hennen, eendagskuikens en broedeieren en is marktleider in België. Het heeft een Nederlands dochterbedrijf met een sterk groeiend marktaandeel in Nederland. Daarnaast is Vepymo actief in Duitsland en via zusterbedrijf Incubel in tal van exportmarkten in het Midden Oosten, Afrika en Rusland. Om pluimveehouders van hoogwaardige leghennen te voorzien, heeft Vepymo in 2012 een nieuwe 'state of the art' broederij in gebruik genomen in Poppel.

Vepymo in Poppel. Directeur Dirk Moonen (links) en verkoopleider Nederland Alex Janssen (rechts), voor een incubator. Foto: Bert Jansen
Vepymo in Poppel. Directeur Dirk Moonen (links) en verkoopleider Nederland Alex Janssen (rechts), voor een incubator. Foto: Bert Jansen

 

Hendrix Genetics heeft wereldwijd een leidende positie in de fokkerij van leghennen, met vooraanstaande merken als Isa, Dekalb, Bovans, Shaver, Babcock en Hisex. De rassen zijn gehuisvest in zeven moderne fokcentra in Nederland, Frankrijk en Canada. Het fokbedrijf werkt aan continue verbetering van de kwaliteit van de eieren en de legprestatie van de leghennen. Het fokdoel is hennen fokken die per geplaatste hen 500 eerste soort eieren produceren in 100 weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.