Pluimveehouderij

Nieuws 2497 x bekeken 1 reactie

Lidl reageert verbaasd over aantijging Wakker Dier

Supermarktketen Lidl wordt door Wakker Dier beschuldigd van het nog steeds verkopen van de 'plofkip' in de winkelschappen. Lidl zou een ras gebruiken, de Ross 708, dat bekend staat als een normaal 'snelgroeiend' ras.

Dat Lidl de kippen langzamer laat groeien, is volgens Wakker Dier niet voldoende om het welzijn van de kippen te verbeteren.

Lidl laat in een reactie weten verbaasd en verrast te zijn door de informatie van Wakker Dier. Lidl geeft aan dat de standaard kip in de supermarkt per 1 januari 2016 voldoet aan alle punten van de nieuwe standaard kip. Daarnaast hebben de kippen ook daglicht in de stal.

Onderzoek door Wageningen UR

Naar aanleiding van de 'beschuldigingen' heeft Lidl Wageningen UR opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de relatie tussen het ras en het welzijn en de leefomstandigheden waaronder de kippen van Lidl worden gehouden en hoe deze zich verhouden ten opzichte van de rest van de markt. Lidl wil zich op termijn volledig gaan richten op vlees van minimaal 1 ster Beter Leven. Tot die tijd wil de supermarktketen graag voldoen aan de nieuwe kipstandaard.

De supermarkten en retail hebben in het convenant Kip van Morgen afgesproken om in 2020 alleen nog maar duurzaam vlees te verkopen. Dit convenant werd in 2015 door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) afgeschoten, omdat dit in strijd is met de Mededingingswet. Hierdoor introduceerde elke supermarkt zijn eigen 'Kip van Morgen'.

Eén reactie

  • harry4

    Als er afspraken zijn gemaakt om in 2020 alleen maar duurzaam vlees te verkopen zullen ze toch "plofkip"moeten verkopen. Het meest duurzaam als niet alleen naar welzijn wordt gekeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.