Pluimveehouderij

Nieuws

Kalkoensector vraagt ontheffing voor bestrijding Blackhead

Binnen de kalkoensector is donderdagmiddag overleg over de inhoud van een brief richting het Ministerie van Economische Zaken. Daarin vragen kalkoenenhouders het ministerie per direct een ontheffing te verlenen voor de inzet van antibiotica tegen Blackhead.

"Het kan zo niet langer. We willen middelen inzetten in stallen waar de ziekte huishoudt. Met de huidige toegestane middelen kunnen we Blackhead niet bestrijden", aldus Theo Coumans, voorzitter van de kring kalkoenenhouders van LTO//NOP.

80% uitval

Van preventief inzetten van antibiotica is geen sprake. "Voorheen ging er preventief antibiotica in het voer. Dat willen we niet meer", aldus de bestuurder, die recent ook de gevolgen van een Blackhead-uitbraak ondervond. Coumans heeft zes kalkoenenstallen verdeeld over twee bedrijfslocaties. Begin december kwam op één locatie Blackhead aan het licht. "Het gaat om een locatie met 5.000 vierkante meter staloppervlakte. Twee van de drie stallen werden getroffen. Binnen een paar weken liep de uitval op tot ongeveer 80%."

Grote onrust

Na zes recente en heftige Blackhead-uitbraken zit de schrik er goed in bij Nederlandse kalkoenenhouders. Caumans: "Het dierenleed is enorm en de emotionele en financiële gevolgen van een uitbraak zijn groot. Kalkoenenhouders zijn momenteel bang om een nieuwe ronde te beginnen." Pluimveedierenarts Marc Heijmans luidde eerder de noodklok over de situatie omtrent Blackhead. Volgens hem is de onrust onder kalkoenenhouders groot. Dat beeld wordt door Coumans bevestigd.

Veel tussengastheren

Blackhead (histomoniasis) is een parasitaire aandoening. De parasiet die Blackhead veroorzaakt, kan door talloze tussengastheren  (dragers) worden verspreid, zo stelt Caumans. "Vliegen, kevers, slakken, honden en katten worden nu genoemd als tussengastheer van de parasiet. Dat was nog niet bekend toen in 2003 werd besloten om antibiotica tegen Blackhead van de lijst met toegestane middelen te schrappen." Volgens Caumans is het voor kalkoenenbedrijven onmogelijk haalbaar om stallen volledig af te sluiten voor tussengastheren uit de omgeving. "Vooral vliegende insecten vormen een gigantisch risico. Die kunnen de parasiet over grotere afstanden verplaatsen."

Of registreer je om te kunnen reageren.