Pluimveehouderij

Nieuws 3835 x bekeken 5 reacties

"Geen maatregelen na overschrijding plafond"

De pluimveesector neemt al jarenlang zijn verantwoordelijkheid door bijna alle geproduceerde pluimveemest óf te verbranden in de mestverbrandingsfabriek in Moerdijk, óf bewerkt of onbewerkt (ruw) te exporteren. Dit zegt LTO-pluimveevoorman Eric Hubers in reactie op het bericht van het CBS van afgelopen maandag, waarin staat dat het fosfaatplafond in 2015 is overschreden. Ook in de pluimveesector.

Verbaasd over de overschrijding in zijn sector is Hubers niet. "Het is logisch dat er in 2015 meer is geproduceerd dan in 2002. Sindsdien heeft de pluimveesector via POR-regelingen uitbreiding van dierrechten gekregen. En dat de pluimveehouders de dierrechten vorig jaar met de betere marktomstandigheden volledig benut hebben, lijkt me logisch."

'Geen fosfaatplafond nodig voor pluimveesector'

Hubers vindt niet dat er maatregelen nodig zijn na de overschrijding van het fosfaatplafond. Evenmin is een discussie daarover nodig. "De pluimveesector neemt al jaren zijn verantwoordelijkheid door mestverwerking en mestexport." Hij vindt dat er voor de pluimveesector geen plafond hoeft te zijn. "Dat plafond is afgesproken om derogatie te verkrijgen. Voor pluimvee was dat niet nodig. De pluimveemestproductie drukt al jaren niet op de Nederlandse mestmarkt."

Hubers wil niet dat zijn pluimveesector wordt afgerekend op afspraken uit 2002. "Dat zijn theoretische afspraken uit een ver verleden."

'Het paard achter de wagen spannen'

Hij vindt niet dat er maatregelen nodig zijn om de fosfaatproductie in de pluimveehouderij terug te dringen. Zeker geen maatregelen via het voerspoor. "De pluimveesector heeft het fosfaat in het voer al teruggedrongen. Nog meer zou slecht kunnen zijn voor de productie van de dieren en het dierenwelzijn. Bovendien zou het averechts kunnen uitwerken voor de kwaliteit en daarmee de afzet van het product pluimveemest. Dat is het paard achter de wagen spannen."

In totaal is via de POR-regeling vorig jaar 616.811 kilogram fosfaat aan pluimveerechten (1,2 miljoen pluimvee-eenheden) verleend. Volgens cijfers van het CBS heeft de pluimveesector in 2015 28,9 miljoen kilogram fosfaat geproduceerd, terwijl het in 2002 afgesproken plafond 27,4 miljoen kilo is.

Reactie pluimveevakbond NVP

Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), heeft vraagtekens bij de cijfers van dieraantallen die gebruikt zijn in de berekening voor de fosfaatproductie. "Ik kan plaatsen dat we als pluimveesector meer mest hebben geproduceerd, de trager groeiende vleeskuikenrassen zijn daar ook medeveroorzaker van. De dieraantallen kan ik niet plaatsen." De Haan verwijst naar cijfers die de pluimveesector in december 2015 bij RVO.nl opvroeg over de benutting van pluimveerechten, waarbij RVO gemeld zou hebben 'geen aanleiding te hebben om te veronderstellen dat ondernemers meer pluimvee houden dan waarvoor zij pluimveerechten dan wel ontheffing hebben'.

'Wanneer wordt pluimveesector beloond?'

"Cijfers uit de meitelling zeggen niet per definitie dat er ook meer dieren gehouden zijn", aldus De Haan, wijzend op boeren die in de opgave dieraantallen ruim aanhouden. Met dat als opmerking vindt de NVP-voorzitter wel dat er stabiliteit in de fosfaatproductie moet komen. "Alle sectoren moeten kritisch kijken: wat produceer je nu?"

De Haan plaatst, net als LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers, de kanttekening dat de pluimveesector het merendeel van de mest verwerkt. "Wanneer vindt een beloning voor de pluimveesector plaats, die al jaren bezig is met verwerking van de mest?"

Door Hans Bijleveld en Kirsten Graumans.

Hans Bijleveld en Kirsten Graumans

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  wat mij betreft gooi maar weg die derogatie, gaat er vroeg af laat toch af. Nederland kan zich dan proberen te onderscheiden met dierlijk kunstmest. Massa is kassa, en mest is er genoeg.

 • Probe

  Misschien toch meer kippen dan pluimveerechten? Strenge handhaving is voldoende. Dan geen generieke korting nodig en dat zou ook niet eerlijk zijn voor degenen die wel de rechten op orde hebben. Apart dat hier niet voor gepleit wordt terwijl de freeriders deze overproductie veroorzaken en dus stukken goedkoper produceren dan de 97,5 % die het keurig op orde hebben.

 • hietkamp

  Laat fosfaat rechten van koeien eerst maar even afwachten op de AMvB wet. Deze is pas op 01-01-2016 ingegaan en zijn vast boeren die sinds (juli) 2014 groter zijn geworden en deze krijgen vast te krijgen met maatregelen van de AMvB. Laat eerst kijken hoe deze wet zijn werk doen en blijf daar dan ook bij overheid en niet systeem op systeem. Wat betreft fostfaat vind ik simpel en breek mij de mond niet open van ammoniak beleid wat allemaal op papier wordt berekend. Fosfaat kan simpel gemeten worden ten minste zo lijkt het bij mets annalyse.

  Goed eerst werking van AMvB maar afwachten lijkt mij (LTO)

 • henvandijk1

  kan mevrouw de Haan mij uitleggen waarom de langzaam groeiende kuiken een oorzaak zijn volgens mij zitten er veel minder in een stal als gewone kuikens al zitten ze 2 weken langer

 • Probe

  Reguliere kip gaat veel efficiënter met voer om en dus fosfaat.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.