Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:18 jan 2016

Eendenhouderij in Frans vogelgriepgebied plat

Frankrijk legt de eenden- en ganzenhouderij in het hele zuidwesten van het land, waar al bijna twee maanden hoogpathogene vogelgriep heerst, tijdelijk plat. Dat betekent dat de productie van foie gras ook grotendeels stil komt te liggen.

Bovendien gaan voor alle pluimveebedrijven in heel Frankrijk strikte regels rond de dierengezondheid en waakzaamheid gelden.

Alle eenden- en ganzenhouderijen reinigen

Houders van eenden en ganzen mogen de huidige mestcyclus afmaken, maar daarna voorlopig geen nieuwe kuikens binnenhalen. De bedrijven, ook die waar geen vogelgriep heerst, moeten eerst grondig gereinigd en gedesinfecteerd worden. De maatregel geldt niet voor andere pluimveebedrijven, omdat vogelgriep daar snel opgespoord kan worden door de direct optredende hoge sterfte onder de dieren, iets wat bij eenden en ganzen niet het geval is.

69 besmettingen met vogelgriep

''Een paar weken na de ontdekking van het eerste geval hebben we nog steeds te maken met 69 besmettingen. Het is nu nodig om de ziekte doeltreffend en duurzaam uit te roeien en zo snel mogelijk weer de status van onbesmet voor Frankrijk te bereiken. Ik weet dat dit heel pijnlijk is voor de sector maar we kunnen het zo niet door laten gaan'', aldus landbouwminister Stéphane le Foll.

Geen totale ruiming van eenden en ganzen

Het ministerie ziet af van het totaal ruimen van alle eenden en ganzen, wat wel was voorgesteld, maar legt de sector in plaats daarvan een tijdelijk verbod op. Dat geldt voor alle 8 departementen waar de vogelgriep is vastgesteld, maar ook voor nog eens 10 departementen daar om heen, een gebied dat groter is dan Nederland.

Foie-grasproductie weer op gang voor volgende feestdagen

Het ministerie van landbouw verwacht dat de hele sector rond eind april leeg zal staan. De reinigingsoperatie kan dan aan het eind van het eerste halfjaar afgerond zijn. Dat betekent dat de productie van foie gras, die voor 75% in de besmette zone is geconcentreerd, tijdig voor de feestdagen van eind 2016 weer op gang kan zijn. Bedrijven mogen echter pas nieuwe dieren binnenhalen als de reiniging door de inspectiedienst is gecontroleerd en goedgekeurd.

Kosten lopen op tot €300 miljoen

De sector schat dat het verbod zeker €250 miljoen tot €300 miljoen gaat kosten. ''Dit plan heeft belangrijke gevolgen voor alle spelers in de sector, van de fokkers en de slachterijen tot de bedrijven die de foie gras verder verwerken. De staat zal ons te hulp moeten komen om deze hoge kosten te vergoeden,'' aldus de organisatie voor de foie gras industrie Cifog.

Minister Le Foll heeft inmiddels al toegezegd dat de sector kan rekenen op steun om 'de gevolgen van deze moeilijke maatregelen' op te vangen. ''Niets doen zou echter nog veel meer risico voor de hele sector betekenen.''

Bekijk een overzicht van de vogelgriepuitbraken in Frankrijk

Of registreer je om te kunnen reageren.