Pluimveehouderij

Nieuws 2126 x bekeken

Britse pluimveesector 'is succesverhaal'

De Britste pluimveehouderij krijgt weinig lof in eigen land, maar doet het goed. Dat zegt het Britse agro-adviesbureau Anderson.

''De pluimveesector wordt nogal onderbelicht in de Britse landbouw en bij het publiek in het algemeen. Toch is het duidelijk een succesverhaal, met vooral sinds 2008 een sterke groei bij zowel eieren als kip.''

Met die constatering in de Outlook voor 2016 lijkt het gerenommeerde Britse landbouwkundige adviesbureau Anderson de spijker op de kop te slaan.

Groot-Brittannië derde pluimveeland in Europa

Uit cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat blijkt immers dat Groot-Brittannië het derde pluimveeland van Europa is. Na koploper Polen, dat in 2014 1,8 miljoen ton pluimveevlees voor menselijke consumptie produceerde, staan Frankrijk met bijna 1,68 miljoen ton en de Britten met 1,64 miljoen ton op vrijwel gelijke hoogte. Frankrijk en Groot-Brittannië waren jaren de respectievelijke nummers 1 en 2, maar ze zijn in 2014 voor het eerst ingehaald door Polen. Wel lijkt het erop dat Groot-Brittannië op zijn beurt binnenkort de Fransen van de tweede plaats zal verdrijven, omdat in dat land de pluimveesector de laatste tijd een flinke krimp heeft laten zien terwijl de Britse sector een gestage groei vertoont.

Kip en kalkoen minder in prijs gestegen

Adviesbureau Anderson schrijft die groei deels toe aan het feit dat kip en in veel mindere mate kalkoen de laatste jaren veel minder sterk in prijs is gestegen dan andere vleessoorten, wat de toenemende populariteit tijdens de jaren van de financiële crisis verklaart. ''De prijsstijging van kip ligt zelfs onder de inflatie, wat betekent dat het in feite goedkoper is geworden. De sterke innovatie en de hogere efficiëntie bij de producenten hebben er voor gezorgd dat kip ook relatief goedkoop kon blijven.'' Dat positieve verhaal heeft echter weinig nut als je er geen winst mee kan behalen, aldus de analisten. ''De sleutel vormt hier de verhouding tussen de verkoopprijs en de voerkosten. Omdat de graanprijzen momenteel laag zijn en ook naar verwachting tot de oogst van dit jaar of mogelijk nog langer laag zullen blijven, is er in ieder geval sprake van enig soelaas aan de kostenkant.''

Prijsdruk kip blijft groot, prijzenslag supermarkten woedt door

Dat is wel nodig ook, want zeker voor kip blijft de prijsdruk groot. De vier grote supermarkten van het land blijven in een scherpe prijzenslag gewikkeld, ook al vanwege de opmars van discounters Aldi en Lidl. "Ze vragen daarom de hele productketen om, wat eufemistisch heet, te investeren in de marges ofwel om de prijzen te verlagen", zegt Anderson. Daar komt nog bij dat pluimveevlees en eieren gezien worden als commodities die je overal in de wereld kunt halen. Het bureau wijst verder nog op een ontwikkeling die de sector steeds meer parten speelt. De consument wil immers vrijwel uitsluitend borstvlees waardoor de kippenbedrijven blijven zitten met het donkerder vlees. "Het klinkt misschien vreemd om te praten over het karkasevenwicht als het over kippen gaat, maar een afzet vinden voor dat donkere vlees die ook nog geld oplevert, is een steeds groter probleem. Dit zal in de nabije toekomst opgepakt moeten worden, bijvoorbeeld door de consument een beetje op te voeden.''

Of registreer je om te kunnen reageren.