Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Nog geen alternatief voor doden haantjes

Brussel – Voor het bepalen van het geslacht van kuikens voor de geboorte bestaat nog geen enkele techniek. Dat antwoordde de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op een parlementaire vraag over het doden van mannelijke kuikens van legrassen op de dag nadat ze uit het ei zijn gekomen.

Dit meldt de Vlaamse nieuwsite Vilt. In België gaat het elk jaar om 15 miljoen kuikens.

Lichttest

KU Leuven heeft in 2013 een test ontwikkeld waarbij licht door het broedei wordt gestuurd. Uit een analyse van de eigenschappen van het licht dat aan de andere kant van het wordt opgevangen licht is dan het geslacht van het kuiken te bepalen. Deze techniek werkt echter enkel bij bruine eieren en moet nog worden verfijnd, weet de minister.

Invasieve techniek

De universiteit van Leipzig werkt aan een techniek die voor bruine én witte eieren kan worden gebruikt, maar deze heeft volgens de minister als nadeel dat die invasief is: er moet een gaatje geprikt worden in het ei.

'Gruwelijke dood'

Volgens het parlementslid sterven de eendagskuikens in de versnipperaar een gruwelijke dood. De minister zei niet op de hoogte te zijn van het gebruik van versnipperaars in België. ,,Dat is een buitenlandse praktijk.''

Duitsland verbiedt doden haantjes

Duitsland gaat ervan uit dat er in 2016 een commercieel toepasbaar prototype van de invasieve techniek op de markt kan worden gebracht, weet de Vlaamse minister. Duitsland wil vanaf 2017, als eerste land, het doden van eendagshaantjes verbieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.