Pluimveehouderij

Nieuws 17 reacties

Nederlandse banken leenden miljoenen euro's aan grootste pluimveebedrijf Oekraïne

Amsterdam – Rabobank en ING hebben tientallen miljoenen euro's geleend aan het grootste vleeskuikenbedrijf in Oekraïne. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

De Oekraïense pluimvee-integratie Myronivsky Hliboproduct (MHP) heeft volgens eigen documenten respectievelijk €71,2 en €22,7 miljoen geleend van de Rabobank en ING. In totaal leende MHP volgens SOMO de afgelopen jaren daarnaast €0,5 miljard van internationale ontwikkelingsbanken, waaronder ook de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), en de Europese Investeringsbank (EIB).

Nederlands geld en technologie

In 2012 bracht tv-programma Nieuwsuur al naar voren dat MHP, het grootste pluimveebedrijf in Europa en bovendien volop groeiend, onder andere gefinancierd wordt met Nederlands geld en overwegend gebruik maakt van Nederlandse technologieën in hun stallen en slachterij. In 2014 produceerde het bedrijf 546.500 ton pluimveevlees. Eind dit jaar gaat de tweede fase van de bouw van het grote Vinnystia-complex van start volgens SOMO, waarmee de totale capaciteit van het bedrijf zal groeien tot 900.000 ton pluimveevlees per jaar.

'Nederlandse boeren de dupe'

Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier reageerde maandag via Twitter dat 'Rabobank en ING miljoenen pompen in een Oekraïense plofkippenfabriek, waar Nederlandse boeren de dupe van worden'. De kostprijs van pluimveevlees in Oekraïne ligt ver onder de Nederlandse kostprijs van pluimveevlees. In Oekraïne zijn bovendien minder regels op het gebied van dierenwelzijn. Afgelopen jaar stond de import van Oekraïense kooi-eieren al ter discussie, omdat binnen Europa een verbod op het houden van hennen in legbatterijen geldt. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken liet destijds weten de import van eieren uit Oekraïense legbatterijen niet te kunnen verbieden.

Geen invoerrechten

Voor de import van Oekraïens pluimveevlees gelden invoerquota waarover geen invoerrechten betaald hoeven worden. Afgelopen jaar exporteerde MHP onder dit quotum ruim 16.500 ton pluimveevlees naar de Europese Unie, 12 procent van de totale export van het bedrijf. Zo'n drie kwart hiervan werd door Nederland geïmporteerd.

Rabobank was vandaag niet bereikbaar voor een reactie op het rapport en de kritische reacties hierop.

Laatste reacties

 • agratax2

  Door een niet goed intern communicerende bank of mensen, die geen flauw idee hebben hoe internationale handel werkt gaat in ons land honderden miljoenen verloren, omdat pluimveehouders worden weg geconcureerd met behulp van hun eigen bank.

 • agpros

  De RABO zal eens bereikbaar zijn.

 • jtheerdt

  Waarom Rabobank hierover aanspreken? Is toch een bank? Mogen toch gewoon geld lenen?
  Daarbij; kijk een wat verder - Stork, VDL, HatchTech, Etc. Hebben allen voor miljoenen mogen leveren! Ook goed voor de NL economie. Alle wat daar Is gebouwd Is nieuw en van top kwaliteit!

 • jtheerdt

  Neemt niet weg dat er eenheid moet zijn In regelgeving en dat er qua leefomstandigheden van het vee, en daarvan afgeleide export/import, duidelijkheid moet zijn tav positie EU vs NL vs Ukrain.

 • HesselBouma

  Eerst de regels harmoniseren, daarna investeren!!

 • info36

  @jtheerdt, omdat de Rabo in deze een ongelijk speelveld stimuleert voor zijn eigen agrarische ondernemers.

 • william1

  En dan nog niet gesproken over al die subsidies die naar het oosten is gegaan.Hoezo dierwelzijn .hier wordt het een nichmarkt en de productie zal zich verplaatsen. Zal Den Haag een wel goed uitkomen.

 • marco-vdb

  Jah, dat heet markteconomie. Dingetjes moeten worden gemaakt waar ze het goedkoopst te maken zijn. Zo is de lichte industrie al vertrokken naar Bangladesh, de consumentenelectronica naar China, Taiwan en Korea, de auto assamblage naar oost-europa. De kip en het varken worden meer en meer geproduceerd in Brazilie, Argentinie,Tailand en nu dus ook Oekraine en Rusland. Niet tegen te houden ontwikkeling. We willen toch met zijn allen open grenzen?

 • Zuperboer

  @marco-vdb; Dat is geen markteconomie, dat is verschillende regels hanteren. Feitelijk is het natuurlijk van de zotte dat de batterijen uit NL. zijn verbannen om vervolgens elders weer te kunnen worden hergebruikt. Het voortdurend ingrijpen in processen onder druk van schreeuwers (WD/PvdD/Quinsy D.) leidt tot ontwrichting. Nu is dat ook wat zij willen, echter een regering of volksvertegenwoordiger zou zich eens voor de stabiliteit van ons land moeten opwerpen en niet voor de waan van de dag. By the way Marco wil jij in thailand geproduceerd varken op je bord. Eet smakelijk!

 • Kriek

  Voor de rabo en de Ing is het gewoon bussniss, ze doen toch wat ze moeten doen.
  Vroeger was rabo een boerenleenbank maar die tijd is geweeest.
  Het klopt wel dat de consument niet weet wat hij koopt want het product voldoet aan de eis van land van herkomst.
  En aangezien die eisen daar lager zijn dan in Nederland is de nederlandse boer in dat opzicht de dupe

 • piethermus1

  Waarom moet Rabo buitenlandse zakelijke ambities hebben, als Nederlandse coöperatieve bank(en). Ik snap dat Rabo in het buitenland zit als smeermiddel om de zakelijke Nederlandse boerenbelangen daar te behartigen. De rest is onzin.

 • agratax2

  Dat Rabo geld mag lenen aan wie ze wil en waar op de wereld bestrijd ik niet. IK denk dat de heren moeten nadenken over de gevolgen van dit soort investeringen voor hun Nederlandse c.q. West Europese leningen aan gelijksoortige bedrijven. Komen de eieren voor een lager bedrag van daar naar hier, gaan hun gefinancierde bedrijven hier over de kop of moeten minsten steun ontvangen. Beide kosten bankgeld. Volgesn mij heeft het geen zin om in een risicovol land zwaar teinvesteren om daarmee je plaatselijke klanten en daarmee jezelf in moeilijkheden te brengen. Ik denk dat ook deze financiering een resultaat is van Bonus vangen en niet van Bedrijfsrisico minimaliseren.

 • Jan van het Zand

  Dan kun je ook raden wie er voor de Oekraïne lobbyt in Brussel.... De NATO, de USA, de banken, de oliebaronnen van de wereld, de wapenindustrie, de NAM.....????? Of alleen maar de toeleverende industrie voor pluimveehouderij benodigdheden????

 • schapendoes

  Hoe kan het nou dat ik pas nog een kop voorbij zag komen dat het in de pluimveesector in Nedertland, (dus dankzij de regelgeving voor dierenwelzijn?) heel goed gast. Steeds mee Nederlandse consumenten willen blijkbaar een beschaafd geproduceerd stukje kip op het bord.

 • cornelis 22

  Rabo, van de leden voor de leden.

 • landboer

  Tenenkrommend!

 • Willie44

  Daarom meer de reden om 6 April aanstaande tegen het associatieverdrag van de Oekraïne te stemmen, kijk ook eens wat de handelsbelemmeringen tegen Rusland de Nederlandse agro sector kosten... niet nu... maar ook in de toekomst....en dat alleen door elitaire politieke poppetjes die in Denhaag en Brussel de grote jongen willen uithangen ....aub Agro sector wordt wakker voor dat het te laat is.........

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.