Pluimveehouderij

Nieuws 1752 x bekeken 4 reacties

Eieronderzoek geen weerspiegeling beleid

Den Haag - Uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek zijn niet per definitie in lijn met het beleid van staatssecretaris Sharon Dijksma. Dat blijkt uit antwoorden die de staatssecretaris geeft naar aanleiding van duurzaamheidsonderzoek van Wageningen UR, waarbij de conclusie getrokken werd dat kooieieren duurzamer zijn dan scharreleieren.

Dijksma zegt naar aanleiding van vragen vanuit de Kamercommissie van Economische Zaken dat het Wageningse DLO-onderzoek verschillende thema's tegen elkaar hebben afgewogen. Daarbij is het milieueffect naar het oordeel van de staatssecretaris relatief zwaar gewogen ten opzichte van het thema dierenwelzijn.

Afweging is keuze onderzoekers

"Daarmee behalen de meer intensieve systemen een betere score dan de minder intensieve. De afweging die in dit onderzoek is gemaakt is een keuze van de WUR-onderzoekers. Ze weerspiegelt niet noodzakelijk de weging die vanuit het beleid aan de verschillende duurzaamheidsthema's wordt toegekend", aldus Dijksma.

Invloed koopgedrag consument

De staatssecretaris voegt daaraan toe dat consumenten door hun koopgedrag invloed kunnen uitoefenen op de manier waarop legkippen worden gehouden.

Laatste reacties

 • DGroo

  Dat wisten we toch al lang. in batterijen minder stof, minder uitval en minder medicijnen dan in andere houderijsystemen.
  De batterijen zaten wel erg vol, eigenlijk te vol. Wat levert meer dierenwelzijn op? verrijkte kooi of scharrelen op de grond?

 • alco1

  Dus milieu technisch is batterij al beter en dieren welzijn kan gemeten worden in groei en productie.
  En daar scoren de batterijen ook nog beter. Rare Wereld.

 • fietskip

  het is inderdaad een rare wereld als je je kunt permitteren om dierenwelzijn onder duurzaam te laten vallen.

 • antoine1

  Kan de consument door koopgedrag bepalen op welke manier legkippen gehouden worden? Het koopgedrag van consumenten wordt bepaald door een paar schreeuwers, die er voor zorgen dat er geen kooieieren meer in de winkel liggen!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.