Pluimveehouderij

Nieuws

Nederland officieel NAI-vrij

Zeist - Nederland heeft officieel vanaf 18 augustus weer een NAI-vrije status bij de wereldorganisatie voor diergezondheid OIE. Dat betekent dat Nederland officieel weer vrij is van meldingsplichtige vogelgriepvirussen (Notifiable Avian Influenza, NAI). De plaatsvervangende Chief Veterinary Officer Elzo Kannekens laat dit in een brief aan pluimveekoepel Avined weten.

In maart en april waren er op drie bedrijven uitbraken van meldingsplichtige laagpathogene vogelgriep. Alle H5- en H7-virussen zijn meldingsplichtig omdat zij kunnen muteren naar een hoogpathogene variant. De laatste reiniging en ontsmetting (R&O) werd uitgevoerd op 18 mei 2015. Drie maanden na de laatste R&O is Nederland officieel vogelgriepvrij verklaard.

Grenzen open

De status geldt voor de handel in pluimveevlees en andere pluimveeproducten. Sommige landen eisen een officiële AI-vrije status voordat zij pluimveeproducten uit een land accepteren. Onder andere Hong Kong, een belangrijke importeur van Nederlands pluimveevlees, houdt op dit moment de grenzen nog dicht, net als Libanon, Moldavië en Nieuw-Caledonië. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van slachterijenorganisatie Nepluvi, verwacht dat daar nu verandering in zal komen. Voordat de grenzen weer opengaan, gaat daar nog wel een officiële briefwisseling aan vooraf. In de regel gaat dat automatisch, volgens Oplaat, die verwacht dat er binnen enkele dagen weer geëxporteerd kan worden naar Hong Kong.

"Het is mooi dat we weer vrij zijn", aldus Oplaat. "Maar de zorg blijft. Engeland en Duitsland hebben recent nog uitbraken gehad, we zijn er nog niet vanaf." Wat hem betreft moet er extra druk op de ketel om de evaluatie van de HPAI-uitbraken in november vorig jaar af te ronden, nu het vogeltrekseizoen weer voor de deur staat. Hij onderschrijft de oproep van Helma Lodders, die afgelopen week Kamervragen stelde over het nog altijd uitblijvende evaluatierapport.

Belang snelle reiniging en ontsmetting

Avined bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan de vlotte reiniging en ontsmetting. De officiële NAI-vrije verklaring toont het belang van een snelle reiniging en ontsmetting na een AI-besmetting, aldus Avined. Ook Oplaat benadrukt het belang hiervan. "Voor ons is een belangrijk punt dat in de afspraken in het Diergezondheidsfonds wordt opgenomen dat bedrijven gereinigd en ontsmet worden. De hele sector wordt opgehouden als dit niet gebeurt."

Of registreer je om te kunnen reageren.