Pluimveehouderij

Nieuws 2513 x bekeken

Meer fabrikanten erkend voor export eiproduct naar VS

Utrecht - Aan de lijst met erkende bedrijven voor export van eiproducten naar de Verenigde Staten zijn vijf bedrijven toegevoegd. Vanaf 25 augustus mogen deze bedrijven eiproducten produceren voor export naar de VS.

Daarmee zijn er in totaal nu tien Nederlandse fabrikanten van eiproducten die naar Amerika mogen exporteren, zo blijkt uit de geüpdatete lijst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA.

Het gaat om twee locaties van Global Food Group, Frisian Egg, Eiproducten Wulro en eierverwerker Schaffelaarbos die zijn toegevoegd. Begin juni kregen de eerste vijf bedrijven officieel toestemming van de USDA, nadat de Verenigde Staten door de vogelgriepepidemie met grote eiertekorten kampte. Eiproducten als eipoeders en vloeibare producten moeten speciaal voor de Verenigde Staten geproduceerd worden, waarbij de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) toezicht houdt op verschillende schakels van het productieproces. Variërend van welk type eiproduct een bedrijf wil exporteren, betekent het dat de vijf nieuwe bedrijven binnen anderhalf tot drie weken daadwerkelijk de eerste producten kunnen verschepen.

Geïmporteerde eieren

De eieren die voor de productie gebroken worden, hoeven niet per se uit Nederland te komen. Deze moeten afkomstig zijn uit de Aphis-gedefinieerde EU pluimveehandelsregio, waaronder 25 Europese landen vallen. Naast Nederland zijn dit onder andere ook buurlanden België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Nederland is naast Canada het enige land dat toestemming heeft voor de export van eiproducten naar Amerika.

Export breekeieren

Sinds half augustus mogen ook Nederlandse breekeieren naar de Verenigde Staten geëxporteerd worden. Tot eind vorige week waren er bij de NCAE echter nog geen verzoeken voor certificering hiertoe ingediend.

Of registreer je om te kunnen reageren.