Pluimveehouderij

Nieuws

'Meer afkeuringen kuikens vanwege cellulitis'

Deventer - Het aantal afkeuringen bij vleeskuikens door cellulitis is de afgelopen jaren toegenomen. Af en toe zitten er zelfs koppels bij waar tot 10 procent van wordt afgekeurd vanwege cellulitis, zo stelt Teun Fabri, dierenarts bij de Gezondheidsdienst voor Dieren, op veearts.nl.

Exacte cijfers zijn er niet vanuit Nederland, maar de GD signaleert meer meldingen en vragen over het probleem vanuit zowel veeartsen als pluimveehouders.

Ook in andere Europese landen wordt de laatste jaren meer cellulitis aangetroffen. In Scandinavische landen worden wel data bijgehouden zegt Fabri. Daaruit blijkt dat vorig jaar in Denemarken aan de slachtlijn meer werd afgekeurd om het voorkomen van cellulitis, en dat het probleem dit jaar in Noorwegen meer wordt geregistreerd.

Onderhuidse ontsteking door E. coli-infectie

Cellulitis is een onderhuidse ontsteking, met als belangrijkste oorzaak een E. coli-infectie, die voorkomt bij vleeskuikens. Omdat er verder geen klinische verschijnselen zijn, wordt het probleem vaak pas aan de slachtlijn ontdekt, met afkeuringen en een schadepost tot gevolg. Het is geen nieuw probleem, en het wordt bovendien bij vleeskuikens wereldwijd gevonden. Specifieke E. coli-stammen zijn de veroorzaker, in combinatie met (kleine) beschadigingen aan de huid.

Langzame veerontwikkeling of hoge dierdichtheid

Op een pluimveebedrijf zijn er aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van cellulitis: kuikens met een langzame veerontwikkeling, een hoge dierdichtheid in de stal, voerbeperking, een streng lichtschema en klimaatfactoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.