Pluimveehouderij

Nieuws 3670 x bekeken 14 reacties

Kooieieren meest duurzaam

Wageningen - Nederlandse (verrijkte) kooieieren zijn duurzamer dan scharrel-, vrije uitloop- en biologische eieren.

Dat blijkt uit een recente publicatie van onderzoekers van Wageningen UR. In het onderzoek is gekeken naar drie factoren: maatschappij (waaronder ook dierenwelzijn), milieu en economisch. Kooieieren scoorden het hoogst op het gebied van milieu en economie.

Dit kwam onder andere door de lage CO2- en ammoniakuitstoot bij het verrijkte kooisysteem, en door het optimale gebruik van grond.

Scharreleieren scoren het laagst

Scharreleieren scoorden het laagst in de duurzaamheidstest. Er werd onder andere gekeken naar impact op het milieu, voedselveiligheid, dierenwelzijn, optimaal gebruik van grondstoffen en economische resultaten voor de pluimveehouder.

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken als onderdeel van een drieluik, waarbij ook onderzoeken werden verricht naar verschillende soorten melk en aardappels.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  nu ze nog in de winkel leggen als meest duurzaam, wat kan het leven toch mooi zijn. (als de maffia zoals wakker dier ons niet zou terroriseren

 • Trot

  het geen wat me al vaker opgevallen is blijkt wel weer uit bovenstaand onderzoek: dierenwelzijn en duurzaamheid staan vaak loodrecht op elkaar. 

  Dus, waar gaan we voor? Dierenwelzijn of duurzaamheid?

 • schoenmakers1

  niet zo moeilijk trot, we moeten gaan waarvoor de mensen zelf kiezen, en niet zoals nu met veel verplichtingen waar niemand op zit te wachten, de markt stuurt genoeg, maar de politiek wil dit niet, zijn ze zelf niet belangrijk, zie hoe laatste week dijksma triomfantelijk zei, ik ga de kosten pas omlaat brengen als iedereen (biologische) is

 • b.brink1


  Beste Trot, de mens staat boven het dier, dus duurzaamheid weegt verreweg het zwaarst. Wij moeten als mensheid nog even mee.

 • Trot

  de keuze voor duurzaamheid staat voor mij ook op nummer 1. Maar leg dat maar uit en instanties als de PvdD en wakkerdier...

 • fietskip

  De provincie brabant kiest met haar bzv dus niet voor duurzaam!!! Dijksma heeft dit mogelijk gemaakt met een wet te misbruiken om te kijken of dit later voor heel het land gebruikt kan worden.

 • koster

  Volgens mij staat duurzaamheid en dierenwelzijn minder tov elkaar dan vaak geschetst wordt. Want als je de voedingswaarde van biologische producten meeneemt, dan komt het plaatje er anders uit te zien.
  En als je dan ook eerlijk gaat rekenen en de verliezen die optreden bij teelten in verwegistan/ een ander ook in de berekening betrekt dan wordt het verschil al weer anders ten voordele voor bio.

 • Zents beheer

  7, Koster. Ik weet niet waar u die 'voedzame' wijsheid vandaan heeft maar het gaat hier over eieren. Er is geen verschil tussen gangbaar en bio wat dat betreft en is derhalfe ook nooit aangetoont. Claims als 'gezonder en voedzamer' mogen niet eens gemaakt worden. Daar is gelukkig wetgeving voor. Wel een feit is het dioxine gehalte in bio-eieren dat veel hoger is.

 • schoenmakers1

  dat bedoeld koster dus, er zit meer dioxine in, volgens mij heeft hij ze teveel geeten

 • Jan Wijnen


  De resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek moeten heel breed verspreid worden. Dus alle middelen die er zijn hiervoor gebruiken en alle landelijke bladen hierop attenderen.

  Overigens wisten pluimveehouders dit allang.

   

 • mr X

  Gewoon produceren wat wordt gevraagd. En dan natuurlijk niet teveel, want dan wordt de producent geconfronteerd met lage opbrengstprijzen.

 • veldzicht

  Er is toch niemand die de legbatterij terug wil? ben echt geen mietje maar dat vond ik dieronwaardig.

 • koen.kerkhof1

  Ik zou de legbatterij wel terug willen hoor. Mooi systeem. Kippen deden het er goed op.

 • agro1

  niks nieuws, als alle batterijen weg zijn, komen ze terug en als ze er zijn, moeten ze weer weg. de periferie mot toch in leven gehouden worden!!! voed de wereld en verhonger.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.