Pluimveehouderij

Nieuws 3291 x bekeken 6 reacties

Fransen in geweer tegen doden eendagshaantjes

PARIJS – In Frankrijk gaan steeds meer stemmen op tegen het doden van mannelijke eendagskuikens. Na een video van dierenactivistengroep L214 hebben 63 parlementsleden minister Stéphane Le Foll van landbouw opgeroepen een eind te maken aan de ‘moorddadige en onmenselijke praktijk’.

''Vergast, alleen maar omdat ze geen eieren kunnen leggen. Dat is het tragische lot van zo'n 50 miljoen mannelijke kuikentjes in Frankrijk, mechanisch geëlimineerd of verstikt in vuilniszakken op de eerste dag van hun leven. Eenvoudigweg omdat ze niet over dezelfde eigenschappen beschikken dan kuikens die worden grootgebracht als vleeskip,'' schrijft Le Figaro boven een lang verhaal over het doden van eendagshaantjes, of liever het vermijden ervan.

Het onderwerp komt eens in de zoveel tijd naar boven, tekent de Franse krant daarbij aan. Dat gebeurt meestal in de zomer, komkommertijd voor de media én de politiek. In Frankrijk is die politiek er bovenop gesprongen nadat L124 een video op haar site zette waarin wordt getoond hoe in een broederij in Bretagne duizenden kuikentjes worden vergast omdat het mannetjes zijn.

Geslacht voor uitbroeden bepalen

Alles bij elkaar 63 leden van zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat dringen er bij Le Foll op aan aan dat soort praktijken zo snel mogelijk een eind te maken. Ze vragen de minister ook te kijken naar Duitse proeven om voor het uitbroeden te bepalen welk geslacht het embryo heeft. ''Dan kunnen immers de eieren worden vernietigd en hoeft dat niet te gebeuren met levende dieren. Dieren zijn geen afval. Deze kuikentjes worden vergast omdat ze zogenaamd nutteloos zijn,'' aldus de groep parlementariërs.

Europese richtlijn doden eendagskuikens

Het ministerie van landbouw in Parijs verdedigt zich door er op te wijzen dat de praktijken worden gedekt door een Europese richtlijn uit 2009 over het beschermen van dieren op het moment van hun dood. Die richtlijn schrijft wel voor dat bij het afmaken van kuikentjes bepaalde technieken worden toegepast. ''Als het op een andere, illegale manier gebeurt, dan zullen we ingrijpen. De pluimveesector zelf en de overheid zijn op de hoogte van de ontwikkeling van praktijken die geslachtsbepaling mogelijk maken voor het uitbroeden. Op dit moment bekijkt de agrarische dienst FranceAgriMer hoe dergelijke technieken, die ontwikkeld zijn in Duitsland, in ons land toegepast kunnen worden,'' aldus het ministerie.

Nederlands convenant onderzoek geslachtsbepaling in het ei

Ook in Nederland wordt regelmatig discussie gevoerd over het doden van mannelijke eendagskuikens. Daarom is vorig jaar een convenant afgesloten tussen de dierenbescherming, de pluimveesector, biotechbedrijf Ovo uit Leiden en staatssecretaris Dijksma om verder onderzoek te doen naar technieken voor de geslachtsbepaling in het ei. Ovo krijgt in dat kader van het ministerie van EZ €350.000 en van de Universiteit van Leiden nog eens €200.000 subsidie. Uit een rapport van het Rathenau Instituut is gebleken dat de techniek die Ovo ontwikkelt de beste kansen biedt als alternatief voor het doden van de haantjes. De vier Nederlandse legbroeiers hebben toegezegd dat ze zullen kijken naar toepassing van de techniek als het verdere onderzoek van Ovo met een positief resultaat wordt afgerond.

Ruud Peys

Laatste reacties

 • Jan64

  Hoe gaat men dan de beesten van particulieren, dierentuinen enz, van hoogwaardigvoedsel voorzien?

 • Bloemestein


  Daar worden dan weer extra kuikens voor gebroed, Jan64.

 • schoenmakers1

  is al in voorzien jan, ze hebben een systeem ontwikkeld dat runderen een oormerk in moeten hebben, dit is van een zo`n slechte kwaliteit dat ze geregeld uitvallen, bij stieren van boven een jaar oud is het niet zo verstandig om in het hok te gaan om deze opnieuw in te doen, als je het wel doet sterf je niet op je bed, met een lasso vangen wordt de stal zo onrustig dat ze melkaar dood vechten, als ze geen nummer in hebben al controle komt moeten deze naar de dierentuin, gratis dus, en zo is de cirkel rond jan

 • veldzicht

  In het wild worden 9 van de 10 kuikens vroegtijdig opgevreten door kraaien, snoeken, roofvogels en dergelijke, dan is 5 op de 10  vroegtijdig dood bij broederijen nog niet zo slecht.

 • alco1

  Dat zijn goeien schoenmaker en veldzicht.

 • zeugenhouderij!!

  Laten we de intensieve veehouderij nou niet met de natuur gaan vergelijken

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.