Pluimveehouderij

Nieuws 2 reactieslaatste update:18 aug 2015

Breekeieren mogen naar VS

Den Haag – Nederlandse eierhandelaren krijgen toestemming breekeieren te exporteren naar de Verenigde Staten. De benodigde certificaten daarvoor zijn maandag opgesteld.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft de instructie voor het certificeren van breekeieren voor de industrie en eiproducten ten behoeve van de export naar de VS aangepast en maandag bekendgemaakt.

Eerder deze maand zijn met de VS afspraken gemaakt over de voorwaarden voor export van breekeieren die in Amerika worden verwerkt tot eiproducten.

Anevei verheugd over goedkeuring

De Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei), dat de laatste maanden sterk heeft aangedrongen op het mogelijk maken van deze export, reageert verheugd op de officiële goedkeuring. Eerder had de Anevei zich sterk gemaakt voor export van Nederlandse eiproducten naar de VS. Goedkeuring voor die export kwam half juni. Andere EU-landen, waaronder Spanje, Portugal, Duitsland en Frankrijk, hadden de uitvoer van eieren voor de brekerij in de VS al eerder officieel geregeld.

Diverse vereisten voor export breekeieren

Om breekeieren naar Amerika te mogen exporteren, moeten ze aan diverse eisen voldoen. Zo moeten de eieren binnen 36 uur na leggen/rapen worden gekoeld (7,2 graden C of lager), moeten de legpluimveebedrijven waar de eieren worden geproduceerd een registratie van de Amerikaanse voedselveiligheidsdienst FDA hebben en moeten de kippen die de eieren gelegd een bepaalde dierziektestatus hebben. Ook zijn eisen gesteld aan de transportmiddelen.

De NVWA en de NCAE (Nederlandse Controle Autoriteit Eieren) zien toe op de naleving van de certificaatvoorwaarden.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    hoe kan het dan spanje, duitsland, portugal en frankrijk dit al eerder geregeld hadden, dijksma weer teveel bezig geweest om ons te beperken?

  • Bussemakers

    Inderdaad schoenmakers1. Hoe kunnen andere landen eerder zijn dan nederland?

Of registreer je om te kunnen reageren.