Pluimveehouderij

Nieuws

Amerikaanse interesse in pluimveesector

Iowa (VS) - De uitbraak van vogelgriep in de Verenigde Staten heeft tot gevolg dat Amerikaanse pluimveebedrijven in Nederland zoeken naar kandidaten voor overnames of samenwerking. Dat zegt Dave Rettig, algemeen directeur van eierproducent en –verwerker Rembrandt Foods, uit de Amerikaanse staat Iowa.

Nu de VS door de historische vogelpestuitbraak kampt met een groot eiertekort, en Nederland als één van de weinige landen eieren mag leveren aan de VS, zinspeelt Rettig op een nauwe samenwerking met Nederlandse branchegenoten. "Wij zijn aan het rondkijken'', stelt Rettig.

Rembrandt Foods is één van de grootste leveranciers van eiproducten in de Verenigde Staten. Naast eigen legbedrijven heeft de private onderneming ook een diervoederfabriek. De vogelgriep raakte vijf locaties van Rembrandt Foods, maar er bleven voldoende overeind om desondanks te blijven produceren.

'Wereldleider in innovatie'

Rettig is niet vreemd in de Nederlandse pluimveehouderij, die hij prijst als 'wereldleider in innovatie'. Wat betreft de recente uitbraak van vogelpest meent hij dat Amerikaanse ondernemers 'nog veel van de Nederlandse ervaringen kunnen leren'. De uitbraak kostte in de VS aan 48 miljoen dieren het leven.

Het jonge bedrijf Rembrandt Foods is vanaf het begin opgebouwd als verticale integratie. Vanaf het produceren van diervoeder tot de vermarkting van ingrediënten voor de voedselindustrie. Een Europese link zou daarin ook passen. Rettig: "De ziekteuitbraak is een stimulans tot verdere globalisering."

Of registreer je om te kunnen reageren.