Pluimveehouderij

Nieuws 3115 x bekeken

VS voert vermeerderingscapaciteit leg op

Washington – In de Verenigde Staten wordt de productiecapaciteit van leghennen fors opgevoerd.

Dat blijkt uit het meest recente Chickens and Eggs rapport van de USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw. Het land kampt met grote eiertekorten doordat er miljoenen hennen geruimd moesten worden vanwege hoog pathogene vogelgriep.

Nieuwe hennen

In de maand juni kwamen er 7 procent meer eendagskuikens leg uit dan in diezelfde maand van 2014. Het aantal jonge hennen dat voor de legvermeerdering werd opgezet, verdubbelde zelfs bijna ten opzichte van 2014. In juni 2015 werden er 320.000 nieuwe hennen opgezet, 86 procent meer dan in juni 2014. Deze dieren zullen over ruim een half jaar gereed zijn voor de productie van broedeieren. Leghennen van deze ouderdieren zullen dus op zijn vroegst over ruim een jaar consumptie-eieren gaan produceren.

Gedaalde productie

De productie van consumptie-eieren daalde in juni 2015 met 9 procent ten opzichte van juni 2014. Ook het aantal leghennen lag 9 procent lager ten opzichte van een jaar geleden. Rond de 42 miljoen hennen werden geruimd tijdens de grootste vogelgriepcrisis in de Verenigde Staten ooit.

Opzetten nieuwe dieren

In Iowa, de staat waar driekwart van het totaal aantal getroffen hennen geruimd moest worden, zal komende week het eerste bedrijf weer herbevolkt worden. Dat gaat om een kalkoenhouderij. Op de meeste andere getroffen bedrijven zal het nog weken duren voordat er weer nieuwe dieren opgezet kunnen worden, zo meldde Iowa's agrarisch departement deze week. Alle dieren zijn inmiddels geruimd, maar op achttien bedrijven moet nog mest en compost afgevoerd worden. Wanneer de bedrijven schoon en gedesinfecteerd zijn, moeten stallen 21 dagen leegstaan. Drie bedrijven zijn inmiddels zover dat zij in deze periode van leegstand zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.