Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:9 jul 2015

Tierwohl voor vleespluimvee van start

Bonn – Het Duitse dierenwelzijnsprogramma Initiative Tierwohl gaat ook in de vleespluimveehouderij van start. Vanaf 1 juli kunnen pluimveehouders zich aanmelden, ook buitenlandse pluimveehouders.

In de varkenshouderij ging de aanmelding in april van start. In tegenstelling tot de pluimveehouderij werd de buitenlandse varkenshouderij vooralsnog uitgesloten.

Een ander verschil is dat de pluimveehouders aan alle welzijnseisen van het programma moeten voldoen om voor de premie in aanmerking te komen.
De organisatie achter Initiative Tierwohl heeft vier budgetten opgesteld: voor binnen- en buitenlandse vleeskuikenhouders en voor binnen- en buitenlandse kalkoenenhouders.

Loting als budget niet toereikend is

Als net als bij de varkenshouderij blijkt dat de budgetten niet toereikend zijn voor het aantal aanmeldingen, zal er om de deelname worden geloot. Bij de varkenshouders bleek de belangstelling zo groot dat slechts een klein deel van de aanmeldingen zal kunnen worden gehonoreerd.

Supermarkten financieren via heffing vlees

De budgetten worden gefinancierd door de grote supermarktketens via een heffing op vlees. Voor elke kilo vlees die door de supers wordt verkocht, wordt een bedrag in een fonds gestort. Bij de opzet van het programma zijn ook de slachterijen, het Bauernverband en het Raiffeisenverband betrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.