Pluimveehouderij

Nieuws 4023 x bekeken 9 reacties

Proef met voeren levende insecten aan kuikens

Lochem - Voerfabrikant ForFarmers en de vakgroep Entomologie van Wageningen UR zijn samen een proef gestart waarbij vleeskuikens levende insecten gevoerd krijgen.

Insecten zijn rijk aan eiwitten. Met het onderzoek willen de partijen kijken of de kuikens gezond en in het juiste tempo groeien wanneer zij insecten bijgevoerd krijgen.

Op ForFarmers proefbedrijf in Nijkerk worden tests gedaan met duizend kuikens die in vier verschillende groepen verschillende diëten voorgeschoteld krijgen.

Natuurlijk gedrag

De partijen hopen bij positief resultaat een verduurzamingsslag te maken door kippen in hun natuurlijk gedrag te stimuleren. Eind september worden de eerste resultaten verwacht. Ook als de resultaten positief zijn, zal het nog wel even duren voordat in de praktijk daadwerkelijk op grote schaal insecten gevoerd gaan worden, verwachten de deelnemende partijen. Dit omdat het toepassen ervan redelijk kostbaar is.

Bekijk een filmpje van ForFarmers van kuikens die levende insecten eten

Laatste reacties

 • Mozes


  Het zijn geen volwassen insecten maar larven van insecten. 

 • zeelander

  Een goed plan
  Insekten zijn er genoeg

 • koster

  kippen zijn van nature ook niet vegetarisch, dus dit past goed

 • joohoo

  Gaat marian nog kamervragen stellen over dierwelzijn van deze larven of mogen we ze na het verpoppen met een rituele vliegenmepper voor eigen consumptie opeten?.

 • Elevage

  ik denk dat ze eerst verdoofd moeten worden zodat ze geen pijn lijden als  je opgegeten worden Of zou dit onder rituele slacht vallen ;-)

 • EKOZ

  Toepassing kon nog wel eens eerder komen dan dat men nu verwacht. For Farmer is niet de enige die hier mee bezig is.

 • marco-vdb

  Volgens mij is de Europeesche regelgeving nog niet klaar voor het voeren van insecten / larven. Wel interssant voor slachtkuiken houders. Je hoeft je kadavers niet meer op te laten halen. Ze worden door de maden opgevreten en vervolgens vreet het kuiken de maden weer op. Of is dit (indirect) kanibalisme?

 • l coumans

  marco vdb je haalt me de woorden uit de mond

 • joohoo

  Dit is inovatief[ wat een woordt]. Heeft meer weg van recycling oftewel lets do it again.
  Het opruimen van ongedierte als vliegen en of larven mag niet door vogels of andere lanbouwhuisdieren.U dient hiervoor een gecertificeerd[ nog mooier woordt] bedrijf in te schakelen met een plan van aanpak en veiligheids protocol.
  Genoeg geluld ik ga eerst effe meppen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.