Pluimveehouderij

Nieuws 2400 x bekeken

Nieuwe Gumboro-uitbraken gemeld bij GD

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft in juni drie nieuwe meldingen gekregen van uitbraken van de ziekte van Gumboro. In mei (vier uitbraken) en april (zeven uitbraken) stak de ziekte ook al de kop op.

Tien van de veertien meldingen die de afgelopen drie maanden bij GD binnenkwamen, waren afkomstig uit het oosten van Nederland. De ziekte van Gumboro komt vooral voor op vleeskuikenbedrijven. Bekende ziektebeelden zijn een verminderde voeropname en een verhoogde uitval.

Gumboro-uitbraken 'Veenbrand'

Pluimveedierenarts Sible Westendorp noemt de uitbraken van Gumboro in het blad Veehouder en Veearts een 'veenbrand'. Voor het blussen ervan pleit hij aan het einde van de ronde voor het onderzoeken van tenminste achttien bloedmonsters op de aanwezigheid van antilichamen tegen Gumboro. "Met dit bloedonderzoek kan een inschatting worden gemaakt of een vaccinatie wel of niet is aangeslagen en/of een Gumboro-veldvirus aanwezig is", zo schrijft hij.

Bloedonderzoek raadzaam

Bloedonderzoek bij achttien kuikens tussen de levensdagen 0 en 9 is raadzaam om het juiste moment van vaccineren te bepalen. Aan de hand van de uitslag kan ook worden gezien welke vaccin nodig is. De in Nederland beschikbare vaccins zijn in staat om kuikens te beschermen tegen infectie met het virulente  Gumoboro-veldvirus, dat bij eerdere uitbraken telkens werd aangetoond.

Goede hygiëne voorkomt insleep


Volgens Westendorp gebeurt insleep van een Gumboro-besmetting hoofdzakelijk via mest, maar kan dit ook door mensen, dieren, stof en materialen komen. GD wijst op het belang van een goede hygiëne om insleep te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.