Pluimveehouderij

Nieuws

Vogelgriep in Noord-Engeland

Preston – Op een kippenbedrijf in Preston in Noord-Engeland is hoogpathogene H7N7-vogelgriep vastgesteld. Dit weekend is begonnen met het ruimen van de 120.000 scharrelhennen en 50.000 vrijeuitloopkippen.

De dienst voor de planten- en dierengezondheid APHA heeft maandagochtend bevestigd dat het om de H7N7-variant gaat.

Ongewoon hoge sterfte kippen

De besmetting werd ontdekt nadat zich op de pluimveehouderij van Staveley Eggs een ongewoon hoge sterfte van rond de 20 procent onder de dieren voordeed. Rond het bedrijf is een beschermingszone van 3 kilometer en een restrictiezone van 10 kilometer ingesteld. Voor de betrokken bedrijven is het transporteren van kippen, eieren of mest en andere dieren tot nader order alleen toegestaan met een vergunning.

Onderzoek naar contacten

Binnen de restrictiezone bevinden zich een aantal andere pluimveebedrijven maar tot nu toe is daar nog geen verdere besmetting geconstateerd. Wel onderzoeken inspecteurs van de APHA alle 'gevaarlijke contacten'. Staveley Eggs stelt zelf dat 'het erop lijkt dat de besmetting tot een locatie beperkt is gebleven'.

Lees meer op de website van World Poultry (Engelstalig).

Of registreer je om te kunnen reageren.