Pluimveehouderij

Nieuws

Kritiek op USDA om AI-aanpak

Washington – Vanuit de Amerikaanse pluimveesector is veel kritiek op de overheid wat betreft de aanpak van vogelgriepcrisis die het land dit voorjaar teisterde.

Dat bleek tijdens een hoorzitting van de landbouwcommissie van de senaat. Ruimingen verliepen traag en boeren werden slecht geïnformeerd, zo kwam naar voren.

Senator Joni Ernst gaf aan dat boeren klachten hadden over de trage afhandeling van uitbraken door de USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw, zo meldt USA Today. Onder andere het verkrijgen van toestemming om besmette dieren te mogen ruimen, het ontvangen van financiële compensatie en het opzetten van nieuwe dieren noemde ze een traag en frustrerend proces. Ernst gaf een voorbeeld van een pluimveehoudster die negen dagen moest wachten voordat de USDA reageerde op haar melding dat er op het bedrijf vermoedelijk een besmetting met hoogpathogene vogelgriep was.

Wekenlang dode dieren

Ook anderen die tijdens de hoorzitting aan het woord kwamen, waren kritisch over de aanpak van de USDA, vooral in eerste instantie. Niet alleen zou er te traag gereageerd zijn, maar ook de communicatie vanuit de USDA was onduidelijk. Bovendien verliepen de ruimingen langzaam, vooral toen er in de staat Iowa in korte tijd verschillende grote leghennenbedrijven met miljoenen dieren besmet raakten. Op sommige bedrijven zouden wekenlang grote hopen dode dieren hebben gelegen, vol vliegen en stank, een groot risico voor verdere verspreiding van het virus.

Onduidelijke communicatie

Kalkoenhouder Brad Moline, die sprak namens de Nationale Kalkoen Federatie, zei dat hij ervan overtuigd was dat de onduidelijke communicatie van de staat tot de rappe verspreiding van het virus had bijgedragen. Volgens hem duurde het lang voordat de overheid met de pluimveesector om tafel ging om gezamenlijk een plan van aanpak op te stellen. Wanneer dit eerder was gedaan had de verwarring in Iowa voorkomen kunnen worden, zo stelde hij.

Aanpak evalueren

CVO John Clifford, de belangrijkste veterinaire ambtenaar, zei dat de USDA de aanpak ging evalueren. Een belangrijke doelstelling van de USDA was in ieder geval om communicatie met besmette bedrijven beter te later verlopen bij een volgende dierziektecrisis. Concreet betekent dat dat besmette bedrijven in ieder geval een vast contactpersoon binnen te overheid krijgen, waar nu nog gewerkt werd met een roulatiesysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.