Pluimveehouderij

Nieuws 1892 x bekeken 1 reactie

'Geslachtsbepaling in ei zo snel mogelijk marktrijp maken'

Berlijn - De Duitse landbouwminister Christian Schmidt stelt geld beschikbaar om apparatuur waarmee het geslacht van kuikens al in het ei kan worden vastgesteld, snel praktijkrijp te maken. Daarvoor heeft hij ruim €1 miljoen beschikbaar gesteld aan een onderzoeksteam van de universiteit van Leipzig.

Volgens Schmidt werkt de theorie en daarom moet de techniek zo snel mogelijk op de markt worden gebracht, zodat de broederijen het ruimen van eendagskuikens kunnen beëindigen. "Mijn doel is dat dit in 2017 ophoudt, maar een verbod zonder alternatief heeft geen zin want dat zou het kuikendoden alleen maar naar het buitenland verplaatsen", licht Schmidt toe.

De technologie die in Leipzig is, dan wel nog wordt, ontwikkeld, maakt gebruik van zogenoemde nabij-infrarood-raman-spectroscopie (NIR). Daarmee kan het geslacht in het ei na drie dagen bebroeding worden bepaald. De universiteit Leipzig werkt bij het project samen met de technische universiteit van Dresden en het bedrijf Evonta Technology.

Eén reactie

  • podolski


    Heel goed deze nieuwe technologie!

Of registreer je om te kunnen reageren.