Pluimveehouderij

Nieuws 2282 x bekeken

Extra reiniging pluimveetransport Engeland

Utrecht - Voor vrachtauto's die gevogelte of broedeieren in Engeland hebben vervoerd, geldt vanaf afgelopen maandag een verplichte extra reiniging en ontsmetting in Nederland.

Deze is ingesteld vanwege een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in de Engelse plaats Preston. Dat bericht de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag.

De vrachauto's moeten bij terugkeer in Nederland schoongemaakt worden op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats voor veetransportmiddelen, of op een aangewezen wasplaats voor pluimveetransportmiddelen. Een bewijs van deze extra reinigings- en ontsmettingbeurt moet het vervoersbedrijf aan de NVWA kunnen tonen.

Risicoanalyse naar eerder transport

De NVWA heeft bovendien een risicoanalyse gedaan naar contacten tussen de besmette regio en Nederland. Hieruit is gebleken dat er de afgelopen weken geen risicovolle transporten met AI-gevoelige dieren vanuit het besmette gebied in Engeland naar Nederland of omgekeerd hebben plaatsgevonden.

Pluimveeorganisatie Avined waarschuwde eerder deze week dat het vanwege de vele handelscontacten tussen Nederland en Engeland van belang is secuur te zijn op hygiëne.

Hoogpathogene H7N7

In het noorden van Engeland bleek afgelopen weekend een pluimveebedrijf besmet het hoogpathogene H7N7-virus. De 120.000 scharrelhennen en 50.000 vrijeuitloopkippen van het bedrijf worden geruimd. Tot zover lijkt het erop dat de besmetting tot één bedrijf beperkt is gebleven, omringende bedrijven bleken vrij van het virus. Wel worden nog 'gevaarlijke contacten' onderzocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.