Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

Export broedeieren naar Rusland terug op niveau

Brussel – De Nederlandse export van broedeieren naar Rusland ligt weer rond het niveau van voor de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep waar Nederland in november mee te maken had. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

In de eerste vier maanden van 2015 werd 5.709 ton aan Nederlandse broedeieren naar Rusland geëxporteerd. Dat is bijna 12 procent meer dan in de eerste januari tot en met april van 2014, toen er 5.113 ton aan broedeieren vanuit Nederland naar Rusland ging. In totaal is Nederland daarmee goed voor bijna 40 procent van de totale export van broedeieren vanuit de Europese Unie naar Rusland, en is er bovendien de afgelopen twee jaar een stijgende lijn te zien die alleen in november en december van 2014 doorbroken werd.

Vogelgriep hinderde export

Nadat in november op verschillende plaatsen in Nederland hoog pathogene vogelgriep werd aangetroffen zakte de export van broedeieren naar derde landen in. De export van broedeieren naar Rusland halveerde haast ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande tien maanden. Gemiddeld werd er tussen januari en oktober van 2014 maandelijks ruim 1400 ton aan broedeieren geëxporteerd vanuit Nederland naar Rusland. In november zakte dit terug naar 850 ton, nadat Rusland exportrestricties oplegde.

40% van de EU-export aan broedeieren naar Rusland komt uit Nederland

Rusland belangrijke markt

En dat terwijl Rusland een belangrijke afzetmarkt is voor Nederlandse broedeieren. In 2013 was Rusland voor Nederland het belangrijkste exportland van broedeieren, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek, gevolgd door België en Duitsland. Over 2014 zijn nog geen cijfers per land beschikbaar, maar bleek wel dat het aandeel van de volume dat buiten de Europese Unie wordt afgezet (waarvan Rusland dus de grootste afnemer is) gegroeid is.

Laatste reacties

 • Broederijbrok

  Zijn dit 91.344.000 broedeieren?

 • marco-vdb

  De russen hebben de grens weer vlot opengedaan nadat de nVWA eindelijk haar restricties voor vervoer etc binnen Nederland had opgeheven. Eind december kwam de export naar Rusland al weer op gang.

 • Momfer


  Vandaag worden de slachtoffers van MH17 herdacht, uit de lucht geschoten door russisch tuig. daar wil een weldenkend mens toch geen zaken mee doen.

 • zon

  #3,brussel heeft opdracht gegeven om de zaak daar te provoceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.