Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Amerikaanse eierprijzen naar recordhoogte

Atlanta – De Amerikaanse eierprijzen stegen afgelopen week opnieuw naar recordhoogte. Een dozijn eerste klas eieren maat L kostte afgelopen week $2,69 (€2,45) bij de groothandel, zo meldt Capital Press.

Dat is ruim twee keer zo hoog als het prijsniveau van eieren voor de vogelgriepuitbraken in de Verenigde Staten.

Prijzen heen en weer

De eierprijzen in de VS zijn de afgelopen weken flink heen en weer gegaan. Na piekprijzen begin juli daalden de prijzen in eerste instantie weer tot $2,01 nadat de vraag afnam. Nu stijgen de prijzen echter opnieuw, tot zelfs boven de recordprijs die werd genoteerd toen de vogelgriepepidemie nog in volle gang was. Tegen het eind van 2015 worden bovendien opnieuw recordprijzen verwacht, omdat er tijdens de feestdagen veel producten geconsumeerd worden waar eiproducten in verwerkt zijn.

Anderhalf jaar durend herstel

Naar schatting gaat het nog anderhalf jaar duren voordat de leghennenpopulatie weer op het niveau van voor de epidemie is. Volgens Charles Larktree, directeur van het eiermerk Eggland's Best, denken sommigen in de eierindustrie dat de productie na Pasen komend jaar weer op het oude niveau zal zijn. Anderen vrezen dat er twee jaar overheen zal gaan. De meeste mensen gaan echter uit van 18 maanden, aldus Larktree bij Bloomberg.

Onder de magische grens

Ook in Duitsland worden de effecten van de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in de VS gevoeld. Volgens Günther Scheper, voorzitter van de Duitse eierbond, proberen Duitse winkelketens op dit moment de winkelprijzen van eieren nog onder de 'magische grens' van €0,99 per 10 stuks te houden. Die grens zal dit jaar echter niet houdbaar blijven, voorspelt hij in het Duitse dagblad Die Welt.

Vanuit Duitsland zijn in juni de eerste eieren naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Dit gaat om relatief kleine volumes. Groter is echter het effect van Nederlandse eierprijzen, die de afgelopen maanden gestegen zijn en die, hoewel nu dalende, nog altijd hoog liggen voor de tijd van het jaar. Duitsland is netto-importeur van eieren, met een zelfvoorzieningsgraad van bijna 70 procent. Nederland is de belangrijkste leverancier.

Onderhandelingen over contractprijzen

Volgens Scheper wordt de komende weken onderhandeld over de contractprijzen voor 2016 tussen de Duitse eierhandelaren en supermarkten. De eierhandelaren geven de huidige situatie, zowel de hogere prijzen als grote tekorten in de VS, als argument om voor komend jaar hogere contractprijzen af te spreken met supermarkten.

Laatste reacties

  • polli

    Wordt ook wel eens tijd dat de Duitse supers meer voor de eieren gaan betalen.

  • wdweerd


    laat de pluimveehouders maar weer eens goed verdienen. Kunnen ze het enorme verlies van 2013 en 2014 terug halen.

  • peter1939


    dus dan 3 jaar niets verdiend......niet best...

Of registreer je om te kunnen reageren.