Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Vermeerderaars LTO/NOP en NVP slaan handen ineen

Barneveld - Opfok- en vermeerderingsbedrijven in de pluimveevleessector hebben voortaan één belangenbehartiger: de stuurgroep vermeerdering.

Jan Breteler, voorzitter van de Sector Advies Commissie Vermeerdering van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en Piet Faber, voorzitter Opfok en Vermeerdering bij LTO/NOP hebben de handen ineengeslagen. De twee besturen die Jan Breteler en Piet Faber tot voor kort voorzaten, zijn samengevoegd tot één stuurgroep. "We hebben de gelederen gesloten. We hebben een gezamenlijk belang en willen een eenduidig verhaal uitdragen", aldus Faber.

Een directe aanleiding voor de verregaande samenwerking tussen LTO/NOP en NVP op het gebied van opfok en vermeerdering is er niet. De wens om de krachten te bundelen bestond al langer bij beide voorzitters. "Dit is iets wat we beide wilden. Dan moet je inspanning leveren om het te laten gebeuren", legt Faber uit.

Werk verzetten

De initiatiefnemers van de nieuwe stuurgroep vermeerdering hebben de komende periode genoeg werk te verzetten. Het Diergezondheidsfonds (DGF) staat hoog op de agenda van de stuurgroep. De bijdrage van vermeerderaars hieraan moet omlaag, zo vinden Breteler en Faber. "Wij willen niet meebetalen aan schade van bedrijven met laagpathogene vogelgriep. Mensen met een rieten dak betalen een hogere verzekeringspremie. Dat moet ook gelden voor pluimveehouders met uitloopkippen", aldus Faber.

Eendagskuikens

De Friese vermeerderaar wil met de stuurgroep vermeerdering ook bewerkstelligen dat er bij een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep anders wordt omgesprongen met broedeieren en eendagskuikens. "Daar moet echt een oplossing voor komen." Jan Breteler vult aan: "Het vernietigen van eendagskuikens was niet nodig geweest. Het heeft veel geld gekost terwijl er geen veterinaire risico's waren."
De Nederlande pluimveevleessector telt zo'n 200 opfok- en vermeerderingsbedrijven. Grofweg 70 procent van deze bedrijven zijn lid van LTO/NOP en/of NVP. "Bedrijven die zich nog niet hebben aangesloten, roep ik op lid te worden. Op die manier kunnen we met onze stuurgroep een nog breder draagvlak creëren", aldus Faber.

Verdere samenwerking

Jan Breteler denkt dat verdere samenwerking tussen LTO/NOP en NVP mogelijk is. "Als het gaat om de leg- en de vleessector kunnen beide belangenorganisaties ook samenwerken. Daar ben ik van overtuigd. Mensen moeten elkaar opzoeken."

Laatste reacties

 • HesselBouma


  Nu de rest nog!!!

 • koen.kerkhof1


  HesselBouma, dat is zo geregeld, alleen moet de NOP eens loskomen van de LTO.

 • PoultryPlus

  Succes mannen!

 • ep


  Goede zaak! Veel succes.

 • jehanvankroaks

  Inderdaad een prima besluit !
  en Succes gewenst !!

 • gijcro

  Sta hier volledig achter. Als een relatieve kleine groep met één geluid naar buiten treed komt dat het collectieve maar dus ook het individu ten goede. Veel succes. RG te V 

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.