Pluimveehouderij

Nieuws 2283 x bekeken 1 reactie

RvS: vergunningaanvraag voorkomt betalen dwangsom niet

Den Haag - Het zonder vergunning houden van ruim 8.000 legkippen in september 2012 wordt niet gelegaliseerd door het in januari 2013 indienen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning om een pluimveehouderij te wijzigen. Met dat oordeel werd een pluimveehouder uit Lage Mierde deze week geconfronteerd bij de Raad van State (RvS).

De pluimveehouder had een vergunning voor het houden van ruim 54.000 legkippen, die hij alleen mocht houden in stal 2, 3 en 6 op zijn bedrijf. Bij een milieucontrole in september 2012 werd geconstateerd dat in stal 1 ruim 8.000 legkippen werden gehouden. Het college van de gemeente Reusel-De Mierden legde de pluimveehouder daarop een dwangsom op van €500 per dag, met een maximum van €20.000, als hij na 1 maart 2013 nog steeds dieren zou houden in de betreffende stal.
De pluimveehouder ging hiertegen in beroep, maar werd door de rechtbank Oost-Brabant in het ongelijk gesteld. Voor de RvS betoogde de boer dat de rechtbank ten onrechte geen rekening gehouden had met de kans op legalisatie van de situatie, omdat hij in januari 2013 een aanvraag had ingediend voor een omgevingsvergunning voor het wijzigingen van zijn bedrijf. Hij wilde 6.660 kippen gaan houden in stal 1.
De RvS veegt dit argument van tafel, omdat een aanvraag voor een nieuwe bedrijfssituatie maanden na de geconstateerde overtreding geen bijzondere omstandigheid oplevert op grond waarvan het college niet handhavend zou moeten optreden. De pluimveehouder zal alsnog zijn stal moeten ontruimen en de dwangsom moeten betalen.

Eén reactie

  • schoenmakers1

    het wordt in deze niet duidelijk of de vergunnigsaanvraag van januarie 2013 nu wel toegekend is of niet, zou een groot verschil kunnen betekenen

Of registreer je om te kunnen reageren.