Pluimveehouderij

Nieuws 1812 x bekeken

Productie eiproducten voor VS kan starten

Utrecht - De productie voor eiproducten naar de Verenigde Staten kan opgestart worden.

De NVWA heeft donderdag de instructies en het exportcertificaat voor de export van Nederlandse eiproducten naar de Verenigde Staten gepubliceerd. Vanuit de VS is een grote vraag naar eiproducten, nu het land zelf kampt met tekorten door de uitbraken van hoog pathogene vogelgriep.

Eiproducten als eipoeders en vloeibare producten moeten specifiek voor de Verenigde Staten geproduceerd worden, bestaande voorraad kan niet geëxporteerd worden. Over anderhalve tot drie weken kunnen naar verwachting de eerste producten daadwerkelijk verscheept worden. De Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) moet namelijk toezicht houden op verschillende schakels van het verwerkingsproces, waaronder het zogenoemde schouwen van de eieren in pakstations en het breken van de eieren. Van belang is hierbij dat de eierschalen net zo schoon zijn als wanneer zij gewassen zouden worden. In de VS is het gebruikelijk om eieren te wassen, terwijl dit in Europa juist niet toegestaan is. Daarnaast is de NCAE aanwezig op het moment dat de producten klaar staan voor export. De kosten hiervan worden in rekening gebracht bij de verwerkers.

Vijf bedrijven hebben toestemming gekregen om eiproducten naar de VS te exporteren. Via 'erkende grensinspectie-locaties' in de VS mogen ze nu de export starten. De herkomst van de verwerkte eieren moet aangetoond worden. Deze moeten afkomstig zijn uit de Aphis-gedefinieerde EU pluimveehandelsregio, waaronder 25 Europese landen vallen. Naast Nederland zijn dit onder andere ook buurlanden België, Duitsland, Frankrijk en de UK. Voor de export van Nederlands eiproduct naar de VS geldt geen quotum.

Of registreer je om te kunnen reageren.