Pluimveehouderij

Nieuws 2519 x bekeken

Pluimveesaldi bovengemiddeld

Wageningen - De saldi van vleeskuiken- en leghennenhouders lagen in april en mei boven het langjarig gemiddelde.

In mei 2015 bedroeg het vleeskuikensaldo €22.863 op het standaardbedrijf, zo'n €600 lager dan in dezelfde maand van het jaar daarvoor maar €3000 boven het langjarig gemiddelde. Het saldo voor een leghennenbedrijf was €21.527 in mei, ruim €13.000 boven het langjarig gemiddelde. Dat blijkt uit de tweemaandelijkse update van de LEI-Barometer.

De saldi zijn door het LEI berekend voor een standaardbedrijf. Bij het vleeskuikenbedrijf gaat het om een bedrijf dat gemiddeld 95.000 aanwezige vleeskuikens heeft en circa 110.000 kuikens opzet per ronde. Bij leg is het saldo berekend voor een bedrijf met 50.000 scharrelhennen. Beide saldo's baten dalende voerkosten, die in mei licht omlaag gingen. Het LEI verwacht dat de voerprijzen de komende maand verder dalen.

Het vleeskuikensaldo steeg de afgelopen maanden door de stijgende opbrengstprijzen. Sinds maart trekken deze aan, nu veel exportbeperkingen naar derde landen zijn opgeheven. Door de vogelgriepuitbraken viel de export naar derde landen vanaf november weg, waarna de saldi toen terugliepen.

Het leghennensaldo daalde flink na maart, een gebruikelijke trend trend na de paaspiek. De uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in Amerika zorgen er echter voor dat er verschuivingen plaatsvinden in de wereldwijde handelsstromen van eieren. Het LEI verwacht dat de Nederlandse legsector daar vooral na de zomer van zal gaan profiteren. Nu al ligt het cumulatieve saldo tot en met mei bijna €20.000 boven het langjarig gemiddelde voor die periode, en zelfs €60.000 boven het saldo van januari tot mei 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.