Pluimveehouderij

Nieuws 12 reacties

Oplossing pikken bij kippen niet voorhanden

Oirlo - De oplossing voor het voorkomen van pikken bij kippen met onbehandelde snavels is er nog niet.

Het voorkomen van pikken is alleen mogelijk door te letten op een optelsom van factoren variërend van opfok, voer, darmgezondheid, verlichting tot stalinrichting. Aan het creëren van het ideaalplaatje zullen alle erfbetreders hun steentje moeten bijdragen. Deze conclusies werden dinsdagmiddag getrokken in Oirlo tijdens een bijeenkomst van het platform 'hele snavels'.

De druk op de ketel wordt steeds groter: 1 september 2018 mogen geen kippen met gekapte snavels in de Nederlandse stallen rondlopen. Een deel van de legkippenhouders zal waarschijnlijk eerder overstappen. "In Duitsland gaan stemmen op om in de supermarkt eieren van onbehandelde kippen te verkopen. Men vraagt zich daarbij te weinig af of dit wel kan zonder dierwelzijnsnadelen",  verzucht pluimveehouder Jan Vroegindeweij uit Ochten. Bij legkippen blijkt de uitval gemiddeld tot twee keer hoger dan bij behandelde snavels.

Enkele positieve geluiden zijn er echter ook. Om zicht te krijgen op praktische problemen en te zoeken naar werkbare oplossingen is het platform 'Hele Snavels' opgericht. Hierin hebben zitting alle vakgerichte erfbetreders van de legkippenhouders. Dinsdagmiddag legden zij in Oirlo de geïnventariseerde problemen en ervaringen op tafel. Heel veel vragen gingen over de tafel, de meeste blijven echter onbeantwoord en vragen voor onderzoek. Rode draad is het voorkomen van stress bij de legkippen. Aspecten zoals verlichting, stalinrichting en voer spelen daarbij een rol. Maar ook het voorkomen van darmstoornissen. Als de maag en darmen in orde zijn, dan zorgt dit voor een rustiger gedrag.

Laatste reacties

 • Tuig

  Opfok wordt nog belangrijker.

 • schoenmakers1

  lang leve de regels die onze diervrienden er door drukken, als het vee kon praten zouden we wel beter weten

 • gerjan slingenbergh

  Goed voer en minder kippen per m2.

 • mr X

  Beste Gerjan,
  goed voorstel, minder kippen. Dan krijgen we goede eierprijzen

 • l coumans

  waar een wil is is een weg .maar als die wil er niet is dan blijft het tobben

 • Barneveldsei

  <span style='text-decoration: underline;'>laten we de wet aanpassen : het bij je hebben van messen en dolken is weer toegestaan op straat. 

  </span>Dit komt overeen met een snavel lazer verbod, ook hier geldt dat een of een paar kippen problemen geven. Met dodelijke afloop onder de kippen. 

 • agro1


  gewoon, bij decreet de pikorde afschaffen. problem solved. nu greece nog.

 • l coumans

  agro1 pikorde bestaat niet

 • jansen98

  Heeft er iemand ervaring met pikblokken met mineralen-sporenelementen? Waar zijn deze te koop?

 • l coumans

  jansen 98 niet aan beginnen allemaal kwakzalverij

 • agro1


  cuomans 8, inderdaad. grieks probleem is nu gelukkig ook opgelost.

 • FarmerNL

  Hallo jansen98, ik zie 2 verschillende soorten onderweg, een van een Duitse firma, weet niet wie die verkoopt, de andere komt van DGW-Trade, Domien Leemans dacht ik.
  Zelf op verschillende plaatsen een automatisch systeem geinstalleerd dat meerdere keren s'middags gewoon voer, geen graan, strooit.
  Simpel eenvoudig en volautomatisch, lijkt tot nu toe goed te werken om veel afleiding te geven.
  Ook je strooisel blijft mooi rul.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.