Pluimveehouderij

Nieuws 2688 x bekeken

Nieuwe kalkoenenlijn presteert goed

Duiven – De nieuwe kalkoenlijn TP 7 van pluimveefokbedrijf Aviagen laat goede testresultaten zien.

Beter dan die van de meest gebruikte BUT 6, ook van Aviagen, en de Converter van fokbedrijf Hybrid Turkeys, onderdeel van Hendrix Genetics. Dit blijkt uit proeven van Moorgut Kartzfehn, producent van kalkoen-eendagskuikens (productie 21 miljoen eendagskuikens per jaar) in Bösel/Kartzfehn, in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Dr. Henrike Glawatz, hoofd van de onderzoeksafdeling van Kartzfehn, ging dinsdag in op de testresultaten hanen tijdens de gezamenlijke vergadering van de LTO/NOP-kring kalkoenenhouders en BAV, de producentenorganisatie van Nederlandse kalkoenenhouders.

De TP 7 is sterk, goed bevederd, wordt zwaarder, heeft een betere voerconversie en een hogere percentage borstvlees dan de andere rassen in de vergelijking tussen kalkoenhanen, gemest tot 145 dagen. Daarin zaten ook enkele experimentele kruisingen, waarop Glawatz niet nader inging. De TP 7 gaf ook droger strooisel en had (daardoor) gezondere voetzolen.

In de vermeerderingsfase bleven de prestaties van de nieuwe kalkoenlijn wat achter bij de twee concurrenten: het legpercentage was lager en het voerverbruik hoger. Bovendien waren de hanen agressiever dan de hanen van de andere lijnen. Waarbij de onderzoekster opmerkte dat de BUT 6-hanen nu ook agressiever zijn dan eerder.

In Duitsland zijn inmiddels zo'n half miljoen TP 7-vleeskalkoenen gemest op praktijkbedrijven. Dit jaar jaar zal Kartzfehn nog zo'n 1,5 miljoen kuikens van deze nieuwe lijn uitleveren.

Volgens een vertegenwoordiger van de Duitse kalkoenslachterij Sprehe moeten de PT 7-hanen enkele dagen eerder worden geslacht dan de BUT 6. Anders worden ze te zwaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.