Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Nederlandse eiproducten mogen naar VS

Washington – Nederland mag gepasteuriseerde eiproducten naar de Verenigde Staten exporteren.

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FSIS heeft Nederland opnieuw erkend als exporteur van eiproducten. Dat staat in een rapportage die de USDA (het Amerikaanse ministerie van landbouw) maandag publiceerde. Het FSIS heeft besloten dat het Nederlandse voedselveiligheidssysteem als gelijkwaardig aan dat van de Verenigde Staten beschouwd kan worden.

Volgens een bij het rapport gepubliceerde brief wordt de Nederlandse overheid na publicatie van het rapport gevraagd om een lijst aan te leveren met erkende eiproducten-fabrikanten. Deze lijst zal vervolgens door de FSIS gepubliceerd worden, waarna Nederland eiproducten naar de Verenigde Staten kan gaan exporteren. Een vijftal Nederlandse bedrijven heeft in juni 2014 deelgenomen aan het toelatingsproces dat hier aan vooraf is gegaan. Een lijst met deze vijf bedrijven als erkende fabrikanten is op de website van de USDA geplaatst.

Exportcertificaat nog horde

De Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) laat weten dat er nog wel één horde te nemen is. Momenteel wordt nog gewacht op goedkeuring van het Nederlandse exportcertificaat voor eiproducten. Zodra dit geaccepteerd is kunnen er daadwerkelijk producten geleverd worden. De Anevei verwacht dat dit enkele dagen tot weken in beslag zal nemen. In principe gaat dit om een formaliteit, hoewel eerdere ervaringen in dit dossier hebben laten zien dat hier nog wel tijd overheen kan gaan. Gezien de eiertekorten waar de VS mee kampt, wordt echter ook vanuit de Amerikaanse voedingsindustrie druk uitgeoefend om deze formaliteiten snel rond te krijgen.

Nederland snel bij

Door de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in de Verenigde Staten kampt het land met een tekort aan eieren en eiproducten. Vooral de leghennenhouderij in Iowa is zwaar getroffen door de vogelgriep, ruim 10 procent van de hennen is hier geruimd. In Iowa is een belangrijk deel van de Amerikaanse productie van eiproducten geconcentreerd. Hierdoor is het voor Europese landen recent interessanter geworden om de Amerikaanse markt te kunnen beleveren. Nederland vroeg echter begin 2014 al om opnieuw eiproducten naar de Verenigde Staten te mogen exporteren, na een lobby hiervoor bij de overheid vanuit de Anevei. Eiproducten-fabrikanten die waren aangesloten bij de vereniging hadden op dat moment al belangstelling om onder andere eiwitten te leveren aan de VS, door te toenemende verwerking hiervan in Amerikaanse levensmiddelen.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.