Pluimveehouderij

Nieuws 2544 x bekeken

JBS koopt Moy Park

São Paulo – JBS neemt voor $1,5 miljard (€1,3 miljard) kippenvleesproducent Moy Park over van Marfrig. Moy Park is een kippenvleesintegratie in het Verenigd Koninkrijk.

JBS krijgt door de overname een stevige positie in Europa en maakt de onderneming wat minder afhankelijk van rundvlees.

Moy Park wordt geleid vanuit de Noord-Ierse plaats Armargh, en realiseert 60 procent van haar omzet met vers vlees. Moy Park realiseerde vorig jaar een omzet van 1,42 miljard pond, omgerekend €1,9 miljard. Marfrig, een Braziliaanse rivaal, overwoog eerder Moy Park naar de beurs te brengen. Moy Park werd in 2008 door Marfrig gekocht.

Marfrig lijkt Moy Park wel te moeten verkopen nu de nettoschuld dit jaar lijkt toe te nemen tot zo'n 4,5 keer het bedrijfsresultaat. Eerder verkocht het bedrijf al het Braziliaanse kippenvleesbedrijf Seara aan JBS en het bedrijf overweegt volgens Braziliaanse media een beursgang van de Amerikaanse dochter Keystone.

JBS wil met de overname groeien op de markt voor kant- en klaar en gemaksvoeding. Deze strategie wordt ook gevolgd door Tyson Foods, dat vorig jaar JBS versloeg in de overnamestrijd om Hillshire Brands, de voormalige vleesdivisie van Sara Lee. JBS lijkt nooit uitgegroeid. Sinds een baanbrekende overname van de Amerikaanse rundvleesproducent Swift in 2007 gaf het bedrijf $7 miljard uit.

JBS is 's werelds grootste vleesconcern. Het Braziliaanse bedrijf werd groot met rundvlees maar bouwde de laatste jaren haar positie op de markt voor kippenvlees uit. In de VS is JBS eigenaar van Pilgrim's Pride, de tweede grootste producent van kippenvlees. JBS kocht vorig jaar ook een groot pluimveeconcern in Mexico en heeft productievestigingen in Australië, Argentinië, Paraguay en Italië.

JBS betaalt Marfrig $1,19 miljard in cash. Daarnaast neemt het bedrijf de schuld van Moy Park, zo'n $300 miljoen, over.

Of registreer je om te kunnen reageren.