Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Exportcertificaat eiproducten binnen

Houten – Het exportcertificaat voor de export van Nederlandse eiproducten naar de Verenigde Staten is goedgekeurd. Producenten kunnen aan de slag om te produceren voor de Amerikaanse markt als instructies voor controle bij de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) binnen zijn. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren, Anevei.

Maandag of dinsdag zou productie voor de VS opgestart kunnen worden. Het duurt daarna anderhalf tot drie weken voordat de eerste eipoeders naar de Verenigde Staten verscheept kunnen worden, afhankelijk van het type poeder en het pasteurisatieproces dat hierbij hoort. Dit proces duurt voor het in Amerika zeer gewenste eiwitpoeder circa drie weken.

Duitse eieren onderweg

Vanuit Duitsland zijn de eerste eieren voor de verwerkende industrie onderweg, meldt de Amerikaanse nieuwssite Time. Het zou gaan om een lading van 7 miljoen tot 8,5 miljoen eieren die komende week in de VS zal arriveren. In totaal is per contract afgesproken dat er deze maand vanuit Duitsland 28 miljoen eieren naar de Verenigde Staten geëxporteerd kunnen worden. Aan een vervolgcontract voor nog eens 28 miljoen eieren wordt gewerkt.

Nederlandse certificering eierexport

Vanuit Nederland wordt ook gewerkt aan de certificering voor export van breekeieren naar de VS, volgens Anevei. Zoals het nu lijkt kan begin volgende week het exportcertificaat voor goedkeuring naar de USDA gestuurd worden. Nederland beoogt dit op een andere manier te organiseren dan de Duitsers, die verzoeken per partij indienen. Als het Nederlandse exportcertificaat wordt geaccepteerd, kunnen alle (goedgekeurde) Nederlandse bedrijven eieren voor de productie van eiproducten naar de Verenigde Staten exporteren. Onderzoeken, zoals wel gedaan bij de fabrikanten van eiproducten, zijn hiervoor niet nodig.

Eiertekorten VS

Naast Duitsland en Nederland heeft de VS ook de import van eieren uit Frankrijk, Spanje, Portugal, Chili en Argentinië goedgekeurd. De Amerikaanse voedingsindustrie kijkt reikhalzend uit naar aanvullend aanbod, nu deze met grote tekorten aan eieren en eiproducten kampt door uitbraken van hoogpathogene vogelgriep. Volgens een analist van het Amerikaanse analysebureau Urner Barry zijn er circa 28 miljoen eieren per dag minder beschikbaar in de Verenigde Staten.

Lees ook: Nederlandse eierprijzen schieten omhoog

Laatste reacties

 • brabant z-o

  28 milj eieren per dag minder met 48 milj kippen interessant

 • johannesspook


  Wat is dat toch heel traag draaimolen,om de eieren daar te mogen leveren....

  En moet jij eens weten,wanneer de eieren bij de bedrijven aankomen?

 • bertes

  als de ziekten onder controle is dan worden de verwerking en winkels rijk.
  is er ziekte, met veel uitval. komt de boer aan de beurt

 • caddy


  ik ben wel benieuwd naar de lijst met goed gekeurde verwerkende bedrijven van NL? Deze zou toch ergens openbaar worden gemaakt?

 • Kirsten Graumans

  Beste caddy,
  De lijst is gepubliceerd de site van de USDa: <>

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.