Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Eipoedervoorraad in VS historisch laag

Washington – De voorraad gedroogde eiproducten in de Verenigde Staten is op het laagste niveau sinds 2008. Dat melden de grondstofmarktanalisten van Urner Barry, naar aanleiding van de voorraadcijfers over mei die de USDA afgelopen vrijdag publiceerde.

In totaal lag de voorraad gedroogde eiproducten in de VS 26 procent lager dan in mei 2014. Ten opzichte van een maand geleden daalde de voorraad bovendien rap, met 16 procent ten opzichte van april. Van eiwitpoeder, dat goed is voor ongeveer de helft van deze voorraad, is het volume met 18 procent gedaald ten opzichte van april. Kanttekening hierbij is wel dat dit nog altijd anderhalf keer zoveel is als in mei vorig jaar.

Door de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep is er een tekort aan eieren en eiproducten ontstaan in de Verenigde Staten. Nederland heeft inmiddels toestemming gekregen om eiproducten te exporteren naar de VS. Naar verwachting kan de productie hiervoor eind deze week gestart worden, waarna de eerste eiproducten over twee tot drie weken naar de VS verscheept kunnen worden. Ten opzichte van de tekorten die zijn ontstaan door het grote aantal leghennen dat geruimd is, zullen de volumes die Nederland kan leveren echter marginaal zijn.

Laatste reacties

 • Tonnis

  Volgens mij kunnen wij het ontstane tekort wel opvullen, geruimd 25 milj. leghennen en onze legstapel bestaat uit 35 milj. leghennen.
  Want onze huidige afnemers willen er toch geen redelijke prijs voor geven.

 • Momfer

  Dat gaat nu veranderen Tonnis, God bless the united states of europe this time.

 • Zents beheer

  Na 1 week stilte opnieuw uitbraak in Iowa. Layer farm met 1 milj. hennen.

 • Tuig

  @ Zents, Waar haal je die informatie vandaag?  Je hoort en leest er weinig over. De amerikaanse Boerderij.nl?

 • Zents beheer

  @Tuig, afgelopen jaren heb ik veel Amerikanen en Canadezen op ons bedrijf gehad en zijn we veel daar geweest. Daar hou je contacten aan over snap je. De huidige Avian Influenza findings (223) concentreren zich in de Mid West langs de Canadese grens. Vooral Iowa en Minnesota krijgen het zwaar te verduren. Wat hier kenmerkend is dat er veel turkey farms (kleinere familiebedrijven) tussen minder zeer grote layer farms (mega leg bedrijven met eigen verwerking) zitten. Wat ik van mensen daar hoor is steeds het zelfde patroon : als de wind draait raken eerst de kalkoenen besmet en wanneer die geruimt zijn komen de leghennen aan de beurt. Er is al gesproken over prefentieve ruiming van de turkey's maar je snapt het al : hier botsen de tegenstellingen tussen de familie bedrijven en de mega farms.Overigens hebben de meeste grote leg bedrijven meerdere locaties in verschillende staten. Met de niet geruimde kippen verdiennen ze enorm door de booming prijzen van ei producten. Import van ei producten was ook niet hun idee. Onder druk van de voedinsmiddelen industrie heeft de USDA dit (tijdelijk) toegestaan Het echte tekort ontstaat overigens in het laatste kwartaal en eerste kwartaal volgend jaar.

 • Tuig

  @ Zents. Bedankt voor de info, Voor Farmer duitsland toch naar Amerika geweest meen ik. Kalkoenen zijn zeer vatbaar, maar het komt wel ergens weg. Las ergens dat de trekroutes van vogels er wel eens wat mee te maken kunnen hebben.
  Hebben ze zelf enig idee hoe ze het moeten stoppen?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.