Pluimveehouderij

Nieuws 1831 x bekeken

EU importeert minder pluimveevlees en meer ei

Brussel - De Europese Unie heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 6 procent minder pluimveevlees geïmporteerd dan in dezelfde periode in 2014 en 7,5 procent minder dan in de eerste drie maanden van 2013.

Van januari tot en met maart werd 189.607 ton ingevoerd, waarvan meer dan de helft (54,7 procent, 103.634 ton) afkomstig uit Brazilië. Thailand is met 66.420 ton (35 procent van de totale import) in grootte het tweede herkomstland van pluimveevlees. Samen zijn deze twee landen al jaren goed voor zo'n 90 procent van de import van pluimveevlees in de EU.

Daarna volgden dit voorjaar Chili, Oekraïne en China, die slechts enkele procenten bijdroegen aan de totale EU-invoer. Dit blijkt uit de exportgegevens die de Europese commissie bekendmaakte.

Import uit Brazilië daalt

In vergelijking met de eerste drie maanden van 2014 is de import van pluimveevlees uit Brazilië dit jaar met 21 procent gedaald, terwijl de import uit Thailand met 22 procent is gestegen. De Europese Unie is na China (inclusief Hongkong), Japan en Mexico de vierde importeur van pluimveevlees ter wereld.

Import eieren stijgt bijna 10 procent

De EU-import van eieren en eiproducten was de eerste drie maanden van dit jaar 9,9 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Maar ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013 meer dan gehalveerd. India (1.480 ton, 41,7 procent van de totale import) en Argentinië (880 ton, 24,8 procent van het totaal), de twee grootste herkomstlanden, zagen allebei hun uitvoer naar de EU stijgen. Vanuit de VS, in grootte het derde herkomstland, daalde de eierexport in de eerste drie maanden met ongeveer een derde.

Of registreer je om te kunnen reageren.