Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Anevei: openstelling VS voor eierproducten nabij

Houten - De mogelijkheid tot export van Nederlandse eierproducten naar de Verenigde Staten is nabij. Dat zegt Hubert Andela, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei).

Het wachten is op een officiële publicatie van de USDA (Amerikaanse ministerie van landbouw) en de acceptatie van Nederlandse gezondheidscertificaten.

Geen quotum

Op dit moment gaan er nog geen eierproducten vanuit Nederland naar de Verenigde Staten. Wanneer de grenzen opengaan, geldt er geen quotum. Beperkend qua volume is de Nederlandse capaciteit, volgens Andela. Er kunnen niet meteen grote hoeveelheden heen omdat Nederlandse fabrikanten geen overcapaciteit hebben en eigen klanten moeten kunnen blijven beleveren.

Stapje voor

Nederland heeft met deze snelle procedure een stapje voor op andere Europese landen. Bij de Anevei is bekend dat in ieder geval Frankrijk, Duitsland en België ook naar de Verenigde Staten willen exporteren, maar nog een groter deel van het acceptatieproces moeten doorlopen. Nederland kreeg tien jaar geleden al een zogenaamde equivalentverklaring, waarbij de Amerikaanse wetgeving vergeleken is met die op Europees en nationaal niveau.

Bovendien is afgelopen jaar het Nederlandse systeem van toezicht op eierproduct-fabrikanten (de NVWA) al gecontroleerd door de USDA, na een lobby vanuit de Anevei. Leden van de vereniging hadden al voor de AI-uitbraken in de Verenigde Staten interesse om onder andere eiwitten te leveren aan de VS. In mei is het controlesysteem goedgekeurd, waarbij nu het wachten is op de officiële publicatie. Wanneer die komt, is onbekend. Vanuit multinationals die in Europa al Nederlandse eierproducten afnemen zou wel druk worden uitgeoefend bij de USDA om deze producten ook in de Verenigde Staten te kunnen importeren, nu tekorten daar dreigen.

Vraag

Voor eieren zijn de toegangseisen minder streng. "Naar verluid mogen er al eieren naar de Verenigde Staten geëxporteerd worden," zegt Andela. Vanuit de NVWA wordt gewerkt om exportcertificaten hiervoor op orde te maken. Daar zullen waarschijnlijk enkele weken overheen gaan. Dit duurt iets langer omdat er eerder weinig vraag was naar Nederlandse eieren vanuit de Verenigde Staten, en deze procedure dus nog niet liep. Daar is nu verandering in gekomen, doordat vanwege de AI-uitbraken in de VS inmiddels ruim 10 procent van de leghennen geruimd is.

Stijging prijzen

De Nederlandse eierprijzen liepen vorige week al vooruit op dit nieuws, zo bleek uit een flinke stijging van de NOP-notering. Andela noemt het lastig om deze notering één op één door te trekken op speculatie van de Nederlandse eierhandel op de mogelijkheid van export naar de VS. Of bedrijven al extra volumes inkopen is bij hem niet bekend. Vele factoren spelen een rol bij de totstandkoming van de notering geeft hij aan, de potentie van export naar de VS is daar misschien één van.

 

Laatste reacties

  • Tonnis


    IK proef uit dit verhaal dat wij als legpluimveehouders, klein moeten worden gehouden.

  • MVonk

    Jaren zijn de boeren voor de gek gehouden met het verhaal van teveel kippen binnen nederland en eu. Dit resulteerde in lage oprengst prijzen want er moest geproduceert worden voor de wereldmarkt. Nu is er vraag op deze markt en dan is er ineens geen verwerkingscapaciteit meer? Nu kunnen maar vooral willen we niet leveren omdat de bestaande klanten, die al jaren teweinig betalen, voorgaan? Foi toch Anevei, doe net als deze eigen klanten aan de lopende band doen en verscheur de lopende contracten en laat ze ook eens in de buidel tasten.

  • MVonk

    Het zou mij niets verbazen dat deze bestaande klanten, samen met een paar grote inkopers, het USDA en NVWA vooral stimuleren om het maar rustig aan te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.