Pluimveehouderij

Nieuws 2057 x bekeken

Alternatief voor antibioticagebruik bij kippen

Madison - Onderzoekers van de universiteit van Wisconsin-Madison ontwikkelde een methode om kippen zonder gebruik van antibiotica te beschermen tegen infecties. Dit door antilichamen via het voer te verstrekken.

Volgens Mark Cook, onderzoeker dierwetenschappen is het nu aan de markt om het product te ontwikkelen. De eerste proef is uitgevoerd op 300.000 kippen en de resultaten zijn positief.

De methode werkt op basis van het IL-10 systeem. De cytokine IL-10 wordt geactiveerd door ziekteverwerkers en remt het immuunsysteem. Mark Cook, onderzoeker dierwetenschappen, ontwikkelde een methode die deze remming tegengaat. Hierdoor blijft het immuunsysteem op volle kracht tijdens een infectie. Leghennen werden tijdens het onderzoek gevaccineerd om antilichamen tegen IL-10 te creëren. De antilichamen zaten hierdoor ook in de eieren, die vervolgens over het voer werden verspreid. In de kippen die het voer opnemen, neutraliseren de antilichamen het IL-10 systeem. Hierdoor is het immuunsysteem beter in staat een ziekte te bestrijden. De kippen uit de proef bleken volledig beschermd tegen de diarreeziekte coccidiose.

Momenteel wordt dezelfde proef ook bij runderen uitgevoerd. Door de runderen twee weken IL-10 antilichamen te voeren, halveerde de kans op Boviene Respiratory Disease (BRD).

Of registreer je om te kunnen reageren.