Pluimveehouderij

Nieuws 2658 x bekeken 3 reacties

'ACM belemmert veel duurzaamheidsinitiatieven'

Den Haag - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) belemmert met haar adviezen de verduurzaming. Dat zegt Suzan van der Meij, coördinator Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Platform tijdens een hoorzitting over de Kip van Morgen in de Tweede Kamer.

"Het is niet alleen de Kip van morgen, maar ook bijvoorbeeld afspraken over het verduurzamen van de energiesector door sluiting van de kolencentrales en afspraken in het energieakkoord. We hebben drie concrete voorbeelden waarbij de ACM op de rem trapt bij verduurzaming", zegt Van der Meij.

Voorlopers zo niet gemotiveerd

Ze benadrukt dat door de opstelling van de ACM de voorlopers niet meer gemotiveerd worden om te verduurzamen en dat bedrijven die toch al niet duurzamer wilden produceerden gesterkt worden in hun opvatting. "Het is misschien niet de bedoeling van de ACM, maar door de kritische opstelling wordt de verduurzaming geremd", zegt Van der Meij. Ze voegt er aan toe ze de indruk heeft dat dit probleem alleen in Nederland speelt. "Van duurzaamheidsinitiatieven in het buitenland hoor ik minder kritiek vanuit de mededingingsautoriteiten", aldus Van der Meij.

Nog geen juridische status Kip van Morgen

Hoogleraar Mededingingsrecht Anna Gerbrandy van de Universiteit Utrecht benadrukt dat de opmerkingen van de ACM over de Kip van Morgen nog geen juridische status heeft. "Als ondernemers zeggen dat ze het advies van de ACM in de wind slaan, kunnen ze gewoon door gaan met het concept. Dan zal het leiden tot een proefproces, waarbij de rechter uiteindelijk uitspraak doet. Tot die tijd heeft het advies van de ACM formeel geen juridische status", aldus Gerbrandy.

Afspraken in keten niet noodzakelijk voor verduurzaming

Christ Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM zei tijdens de hoorzitting dat de Kip van Morgen negatief werd beoordeeld in de huidige vorm omdat de weging onvoldoende is. "Het is volgens ons niet noodzakelijk om deze afspraken in de keten te maken om de verduurzaming te realiseren. Dat zou ook kunnen als enkele spelers in de keten de afspraken zouden maken", aldus Fonteijn.

Kritiek op ACM over standpunt Kip van Morgen

Tijdens de hoorzitting was veel kritiek op het standpunt van de ACM over de Kip van Morgen. Vanuit de veehouderij en de supermarkten wordt kritisch gereageerd. Wakker Dier en FoodWatch zijn wel tevreden over het standpunt van de ACM, omdat zij vinden dat de Kip van Morgen niet ver genoeg gaat en een vorm van 'greenwashing' is.

De Tweede Kamer gaat op 18 juni in debat met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over mededinging.

Laatste reacties

  • koestal

    Ze hebben alleen het doel om boeren te frusteren  ! Het is ook  nooit goed wat je doet ,de lat leggen ze steeds hoger.

  • agratax2

    Is de ACM weer eens een doorgeslagen regelorganisatie, die onze regenten hebben uitgevonden, zonder na te denken welke negatieve gevolgen hun werk kunnen hebben. Zo hebben ze ook een giga pakket regels bedacht om de consument en de retail te beschermen (traceerbaarheid) tegen schade veroorzaakrt door hun handel. Hiermee zou de kleine winkelier 'gevrijwaard' worden voor bv claims van zijn klanten. Pracht plan maar voor de super op de hoek -te duur- vanwege de grote papierberg voor zijn schamele omzet. Gevolg alleen de Giga Supers blijven over en de rest op de fles. Nu zijn de duurzaamheids producten weer de klos van de regelneven. Hoe lang gaat deze politieke onzin waar geen mens op zit te wachten nog door?? 

  • somporn

    Agratax2,net zo lang totdat ze de gewone man weer totaal in de macht hebben.Duurt niet lang meer dat we weer buigen en onze pet in de handen moeten nemen voor deze regenten.De tijd van 1900 staat weer voor de deur en tegenspraak wordt niet meer geduld.

Of registreer je om te kunnen reageren.