Pluimveehouderij

Nieuws

21e staat VS besmet met vogelgriep

Chicago - In de Amerikaanse staat Michigan is hoogpathogene vogelgriep gevonden bij wilde vogels.

Het H5N2-virus werd aangetroffen bij drie grote Canadese ganzen. Michigan is daarmee de 21e staat geworden waar het HPAI-virus is aangetroffen. Naar eigen zeggen van de landbouwvertegenwoordiger van de staat kwam de vondst niet onverwacht, aangezien het virus al was opgedoken in verschillende omliggende staten als Winconsin.

De teller van het aantal besmettingen in de Verenigde Staten staat officieel inmiddels op 219 besmette bedrijven, waardoor bijna 47 miljoen dieren geruimd moeten worden. Vorige week gaf de Amerikaanse hoogste veterinaire ambtenaar (CVO) nog aan dat het aantal besmettingen afneemt en het ergste er op zit. Volgens de CVO zal de epidemie eind juli hoogstwaarschijnlijk onder controle zijn. Warmer weer is de komende weken in aantocht. AI-virussen vermenigvuldigen minder bij warme temperaturen en door zonlicht.

In de staat Michigan ligt nu de focus op het voorkomen van verdere besmettingen van pluimvee met het virus. Michigan is een belangrijke producent van eieren en telt daarnaast kalkoen- en vleeskuikenhouderijen. Producten uit Amerikaanse staten waar officieel HPAI-besmettingen gemeld zijn worden inmiddels door veel landen geweerd voor import.

Of registreer je om te kunnen reageren.